Рада прийняла за основу законопроект, що регламентує видачу біометричних паспортів

Рада прийняла за основу законопроект, що регламентує видачу біометричних паспортів

Пропонується також встановити, що кожен громадянин України не може мати більше ніж два паспорти для виїзду за кордон / Фото: УНІАН

Паспорт міститиме текст українською та англійською мовами.

Верховна Рада прийняла зміни до законодавства щодо документів, які підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус, спрямовані на лібералізацію візового режиму між Європейським Союзом та Україною.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Відповідний законопроект №3224 на засіданні парламенту в четвер у першому читанні підтримали 228 народних депутатів. Згідно із законопроектом, кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов'язаний отримати паспорт. Паспорт оформлятимуть на чотири роки особам, які не досягли 18 років, а всім іншим - на десять років. Паспорт міститиме текст українською та англійською мовами.

У законі про державну реєстрацію актів цивільного стану пропонується закріпити, що в паспортах громадян України не робитимуть позначок про реєстрацію шлюбу, а також про його розрив.

У законопроекті прописано порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном. Із законодавства пропонується виключити норму про терміни і порядок розгляду заяви на оформлення закордонного паспорта, яка допускає можливість відмови у видачі такого документа. Пропонується також встановити, що кожен громадянин України не може мати більше ніж два паспорти для виїзду за кордон.

У законопроекті прописані принципи функціонування єдиного державного демографічного реєстру, який ведеться метою з ідентифікації особи, для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсним та знищення документа, здійснення реєстрації місця проживання або місця перебування. Порядок ведення реєстру встановлює Кабінет Міністрів України. У законопроекті також прописано порядок отримання інформації з єдиного державного демографічного реєстру.

Передбачається, що паспорт громадянина України, закордонний паспорт та деякі інші документи міститимуть безконтактний електронний носій. Водночас посвідчення особи на повернення в Україну, посвідчення водія не міститимуть такого носія. Законопроектом уточнюється визначення "безконтактного електронного носія".

Пропонується законодавчо закріпити, що для оформлення низки документів використовують оцифровані відбитки пальців рук - закордонного паспорта, дипломатичного, службового та інших документів. Нині відбитки пальців у таких випадках беруть за згодою особи. За згодою особи вноситимуть оцифровані відбитки пальців рук у разі оформлення паспорта громадянина України.

Законопроект встановлює вартість адміністративної послуги з оформлення документів, що посвідчують особу.

Від понеділка українські амбасади за кордоном призупинили прийняття заяв для оформлення закордонних біометричних паспортів. Обмеження пояснили необхідністю встановлення в установах оновленого програмного забезпечення.

Раніше повідомлялося, що країни Шенгену не поспішають відкривати візи українцям з біометричними паспортами.

Яценюк вручив перші ID-паспорта українцям

Яценюк вручив перші ID-паспорта українцям

Повʼязані теми:

Наступна публікація