Міносвіти отримало від Ради Європи матеріали, які передбачають новий предмет у школах

Міносвіти отримало від Ради Європи матеріали, які передбачають новий предмет у школах

Фото: УНІАН

Однак через перевантаженість шкільної програми МОН використовуватиме лише окремі частини наданих рекомендацій.

Задля здійснення інтеграції демократичних цінностей в навчальний процес Міністерство освіти і науки України співпрацюватиме з Радою Європи. Співробітництво передбачає оновлення шкільних програм та розробку нормативно-правової бази Національного академічного репозитарію. Про це йдеться у повідомленні прес-служби МОН.

"Ви займаєтесь проектом, що пов'язаний з розвитком демократичних цінностей та громадянства. І в ньому для нас дуже важливими є напрацьовані матеріали, які ми можемо інтегрувати в навчальну програму для школярів. Зокрема, зараз ми починаємо підготовку до оновлення програм базової школи та написання нових програм для старшої школи — 10-11 класів", - сказала міністр освіти Лілія Гриневич.

За словами міністра освіти, основною проблемою наданих Радою Європи освітніх матеріалів полягає в тому, що вони існують окремо від навчальних програм та передбачають створення окремого предмету. Однак введення такого курсу є неможливим, оскільки школи і так перевантажені різними дисциплінами.

За словами Гриневич, необхідно оформити ці матеріали в розрізі предметів та вікових особливостей дітей. Таким чином буде здійснюватись наскрізна інтеграція демократичних цінностей в навчальний процес.

Також міністр зазначила, що українські вчителі мають використовувати більше матеріалів, а не обмежуватись лише одним підручником. У зв'язку з цим, МОН розробить додаткові рекомендації щодо використання додаткових джерел, які будуть розміщені у вільному доступі.

Гриневич наголосила, що важливою сферою співпраці МОН з Радою Європи є створення "антиплагіатного" законодавства в Україні, яке наразі практично відсутнє. Такі кроки підвищать рівень академічної доброчесності та знизять рівень корупції у вищій освіті.

Нагадаємо, раніше МОН визначило головні пріоритети розвитку на 2017 рік. Зокрема в Міністерстві до кінця року планують створити Національний репозитарій, який допоможе в боротьбі з плагіатом. Крім того, планується запровадження технології ЗНО при вступі на магістратуру.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація