Рада закликала світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

Рада закликала світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

Фото: УНІАН

Також міжнародні інституції закликали вшанувати невинних жертв депортації 1944 року.

Парламент сьогодні, 11 травня, ухвалив постанову про звернення до світових організацій щодо вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та порушення Росією його прав.

Відповідний документ підтримали 240 депутатів. Він передбачає звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства.

Парламент закликав міжнародну спільноту сприяти притягненню до відповідальності всіх винних в окупації та протиправній анексії Криму та системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на окупованій території.

"Неприпустимим є повторення у будь-якій формі дій, подібних до протиправної депортації кримських татар, розпочатої в травні 1944 року радянською владою", - наголосили автори поставнови в пояснювальній записці.

Вони зауважили, що особливе занепокоєння викликають спроби заборонити діяльність в Криму Меджлісу кримськотатарського народу.

Постанова закликає міжнародне співтовариство не залишатись осторонь проблеми з правами людини в анексованому Криму.

Крім того, звернення до світової спільноти також містить заклик визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом і долучитися 18 травня, у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, до вшанування пам'яті невинних жертв злочину, скоєного комуністичним тоталітарним режимом, а також жертв протиправних дій російської окупаційної влади.

Ініціаторами постанови виступили Андрій Парубій, Рефат Чубаров, Сергій Висоцький, Ірина Геращенко, Максим Бурбак, Ганна Гопко та Андрій Левус.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада встановила 18 травня Днем пам'яті і скорботи з нагоди депортації кримських татар.

Повʼязані теми:

Наступна публікація