Ракетні навчання на Херсонщині: істерія Москви та секрети військових розробок України

Ракетні навчання на Херсонщині: істерія Москви та секрети військових розробок України

Фото: РНБО

Кремль погрожував завдати ракетний удар по Україні.

Світ на початку тижня напружено стежив за небом над Чорним морем. Україна вирішила провести там планові ракетні навчання над своєю територією. Попередила завчасно усіх. І наразилася на справжню істерику Кремля із погрозами ракетного удару по українській землі, що означає повномасштабну війну, якщо тільки посміємо.

Посміли. Відстрілялися чітко. І послали сигнал Росії, про який там воліють не згадувати. Чим же так налякали українські ракети Путіна та які секрети залишилися за кадрами пуску, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Березень 2016-го. Перше випробування ракети цілком українського виробництва. Успішне.

Серпень 2016 року, Одеська область. Кілька пусків і всі "в яблучко". Без зайвої уваги та гучних заяв політиків навчання минули тихо, спокійно, за графіком.

"Українська ракета значно краща російського аналога, тому що керована. І це дозволяє дуже точно і ефективно вражати ціль", – сказав тоді секретар РНБО Олександр Турчинов.

І ось на підступах – грудень 2016-го. Черговий етап навчань та злагодження дій підрозділів протиповітряної оборони. Усі дії Україна спланувала заздалегідь, міжнародні попередження про обмеження повітряного простору та судноплавства в зоні навчань зробила. Сусідів і міжнародну спільноту попередила. Та за кілька днів до початку "обізвалася" Росія. І ситуація дістала найвищий ступінь ризику.

"Заявленные украинской стороной юго-восточные границы опасной зоны нарушают границы территориального моря Российской Федерации, что является нарушением норм международного права и российского законодательства", – ішлося в заяві Кремля.

Москва збрехала. Принаймні, наполовину. Російське законодавство, можливо, і визнає Крим, а отже воду та небо над ним підпорядкованим Кремлю. Та в світі це звучить, як незаконна анексія чужої території, а всі права на територіальні води і повітряний простір цілком належать Україні. Місцем навчань військові обрали Херсонську область – півострів Ягорлицький Кут. До середини Керченської протоки, яка розділяє нас із росіянами аж 383 кілометри.

"Пуски відбуваються у повітряному просторі України, над відкритим морем, у повній відповідності до міжнародного права", – наголосив президент України Петро Порошенко.

До найближчої точки окупованого Криму – щонайменше 105 кілометрів, якщо прокласти прямий маршрут Чорним морем. А для навчань окреслили зону радіусом не більше 90 км. Та кримчани в ці дні відчули себе цілковитою військовою базою – на колись куротний півострів потяглися колони техніки, зокрема, ракетні комплекси "Антей-2500" – ця система призначена для ураження літаків та ракет. Разом із ними з Москви пролунали справжні ультиматуми й погрози прямих військових дій.

"В случае, если стартовавшие ракеты создадут угрозу российским объектам,… будут нанесены ответные удары для уничтожения средств их пуска", – ішлося в заяві Кремля.

Натомість усі інші країни на ракетні навчальні стрільби України відреагували мовчазною згодою. Мало того, усе під контролем тримав НАТОвський військовий літак "АВАКС", який із превеликим задоволенням політав у зоні випробувань і зафіксував усі сили та засоби росіян, які відреагували на українські пуски.

"Ми бачили, що не було з боку західних країн жодних застережень щодо цих навчань. Україна намагається вирішити головне питання – налагодження військово-технічного співробітництва з західним світом", – сказав директор аналітичної організації "Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння" Валентин Бадрак.

Свою зону стрільбищ Україна все ж трохи звузила. За два перші зимові дні відстріляли 16 ракет – усі влучні. Жодної провокації та безневинних жертв. Росія за всім спостерігала мовчки. А надто –було за чим спостерігати. По-перше, Україна змогла сама цілком модернізувати комплекси С-300, що є основою української системи протиповітряної оборони. І довести, що збивають вони ворожі цілі так само надійно.

"Випробовували техніку, яка отримала новий термін свого життя в Україні. Наші українські підприємства обслужили цю техніку, надали можливість у деяких частинах модернізувати, а також надати більше спроможності щодо їхнього використання", – зазначив командувач Повітряних сил Збройних сил України Сергій Дроздов.

А, по-друге, ніхто не знає, чим насправді ще стріляли Збройні сили України. Адже армія продовжує тестувати свою абсолютно нову ракету. Насправді, її назву тримають у секреті. Найімовірніше – це так звана "Вільха" – керована, з дальністю польоту 50-70 кілометрів. Є ще потужніші комплекси "Гром" та "Нептун". Із них ракети летять на відстань аж до 300 кілометрів, а злі язикя подейкують, що такі технології здатні подолати і відстань у 2 тисячі кілометрів. Тобто, фактично може вразити будь-яку точку на Донбасі й тримати в напрузі частину Росії. Радіус ураження – як цілий військовий аеродром (чи футбольне поле).

"У Дніпрі було розроблено 12 із 20 найкращих балістичних ракет. Але сьогодні Україна є учасником міжнародного режиму контролю за ракетними технологіями. І цей режим Україні дозволяє робити ракети до 500 км відстані для застосування", – розповів директор аналітичної організації "Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння" Валентин Бадрак.

Найбільше досягнення – це повний цикл виробництва, автономно від Росії, усі складові – українські. В Україні є кілька прогресивних заводів – у Києві, Павлограді, Рубіжному та інших містах.

Для України ці навчання стали потужним кроком уперед. Це не просто технологічний успіх. Це був реальний військово-політичний тест України загалом. Україна перевірила не просто ракети, а й потужність зенітно-ракетних комплексів, системи протиповітряної оборони, злагодженість військ. Також зробили два важливі зовнішньополітичні тести для Росії, яка впевнилася, що ультиматуми не спрацювали і для міжнародної спільноти, яка ще раз підтвердила виняткові права України на морський і повітряний простір довкола Криму.

"Лозунг "Повітряні кордони України недоторканні" сьогодні якраз був реальністю", – сказав начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

Після добровільної відмови від ядерної зброї, порізаних і забраних за безцінь Росією стратегічних бомбардувальників, підірваних пускових шахт, порізаних ракет і знищених тактичних ядерних потужностей – це перший крок до технологічного оновлення українського війська.

До речі, не факт, що нові українські ракети не здатні на більше, ніж указано у їхніх офіційних характеристиках.

"Якщо Україні вдасться досягти паритету щодо можливості створювати ракету на дальність 1500 км, то можна собі зрозуміти, яка це потужна зброя і як психологічно це може впливати на Кремль", – наголошує директор аналітичної організації "Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння" Валентин Бадрак.

Руслан Харченко

Ультиматуми і погрози Кремля: Україна провела планові ракетні навчання

Ультиматуми і погрози Кремля: Україна провела планові ракетні навчання

Повʼязані теми:

Наступна публікація