Крим - частина України. Реакція світу на вибори до Держдуми РФ

Крим - частина України. Реакція світу на вибори до Держдуми РФ

Фото: Reuters

Вибори до Держдуми відбулися у неділю, 18 вересня.

У неділю, 18 вересня, відбулося голосування на виборах до російської Державної Думи. За результатами виборів до Держдуми потрапили ті ж самі чотири партії, що були й раніше. Пропрезидентська партія "Єдина Росія" набрала 37,7% , далі йде "КПРФ" Геннадія Зюганова - 13,93 та "ЛДПР" Володимира Жириновського - 13,11, долає 5% прохідний бар'єр "Справедлива Росія" Сергія Миронова - 6,55%. 

20 вересня, під час засідання Верховної Ради народні депутати підтримали постанову про невизнання легітимності виборів до Держдуми Росії. Парламентарі вирішили закликати Радбез та Генасамблею ООН, парламенти іноземних країн та міжнародних організацій до такого ж кроку.

Зокрема, деякі країни вже виступили із наміром не визнавати результатів цих виборів.

Так, посол США в Україні Марі Йованович також озвучила позицію своєї країни стосовно виборів до Держдуми: "Я ще раз наведу позицію США: Крим є і назавжди залишиться частиною України, попри всі можливі юридичні дії з боку РФ. Ми ніколи не визнаємо Крим як частину Росії. Ми також не визнаємо "вибори" в Держдуму, які проходять на території Криму".

Європейський Союз оприлюднив офіційну заяву, в якій наголосив, що не визнає будь-які політичні дії РФ, пов'язані з окупованим українським півостровом. "Європейський Союз не визнає незаконну анексію Криму та Севастополя, яку здійснила Російська Федерація, а також не визнає проведення виборів на кримському півострові", - йдеться в офіційному документі.

Британія також не визнала вибори до Держдуми в окупованому Криму. "Велика Британія не визнає законність виборів до Держдуми РФ у Криму. Анексія Криму є незаконною і неправомірною", - повідомила посол Британії в Україні Джудіт Гоф у Twitter.

Литва своєю чергою назвала організовані в Криму вибори "грубим випадком порушення територіальної цілісності і суверенітету України".  У своїй заяві Міністерство закордонних справ Литви засудило спроби Російської Федерації організувати "вибори в Державну думу Росії в Українській Автономній Республіці Крим, окупованій та незаконно анексованій на початку 2014 року".

Міністр закордонних справ Швеції Маргот Валльстрем заявила, що не визнає вибори до Держдуми Російської Федерації, які проходять в анексованому Криму. "Засуджуємо проведення Росією виборів до Держдуми в анексованому Криму. Не визнаємо цей "вибір" в Криму", - написала вона у своєю Twitter.

Окрім цього, Румунія має намір не визнавати вибори у Криму. Так, Міністерство закордонних справ не визнає легітимність виборів до Державної Думи РФ, які проходять у Криму. У офіційній заяві відомства, підкреслюється, що Румунія підтверджує підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України і не визнає незаконну анексію РФ Криму і міста Севастополя. 

Міністерство закордонних справ Польщі офіційно заявило, що не визнає підсумки парламентських виборів в Державній Думі РФ, що проводяться на території Кримського півострова, який юридично належить Україні.

Своєю чергою, у МЗС Франції наголосили, що не визнають ані легітимність організації, ані результати голосування, яке відбулось в Криму 18 вересня цього року.

Німеччина не визнає виборів до Держдуми Росії в окупованому Криму. "Разом з нашими партнерами по ЄС Федеральний уряд Німеччини не визнає незаконну з точки зору міжнародного права анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, а отже не визнає і проведення Росією виборів у Криму", - заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель.

Канада також не визнає законність виборів до Держдуми РФ, які проводилися на території окупованого Росією Криму. "Крим залишається невід'ємною частиною України і Канада не визнає легітимність російських виборів до Держдуми, які там відбуваються", - написав міністр закордонних справ Канади Стефан Діон у Twitter.

Туреччина заявила про відмову визнавати результати виборів до Державної Думи Російської Федерації, проведених на території Криму. "З точки зору Туреччини, вибори до Держдуми РФ у Криму не мають законної сили", - заявив прес-секретар МЗС Туреччини Танжу Більгіч. Він підкреслив, що Анкара продовжує виступати в підтримку територіальної цілісності України, частиною якої є і Крим.

"Вибори, що відбулися в кінці минулого тижня в РФ, розглядаються нами саме з цієї точки зору. У зв'язку з цим, результати виборів в Криму не є для нас легітимними", - зазначив прес-секретар турецького зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, 18 вересня Москва вперше організовувала вибори до свого парламенту на окупованих українських територіях – в Криму і Севастополі. Україна відмовила Росії в організації виборів на своїй території. Відмова стосується і російських дипломатичних представництв – посольства і консульств. 

19 вересня, Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів не визнавати результати виборів до Держдуми РФ у частині голосування на території окупованого Кримського півострова.

10 вересня президент України Петро Порошенко доручив поінформувати владу РФ про те, що проведення російських виборів на території України неможливе. Пізніше МЗС РФ заявило, що голосування на виборах до Держдуми Росії в Україні відбудеться, попри відмову української влади.

На виборах до Держдуми в Росії зафіксовано найнижчу явку в історії країни

На виборах до Держдуми в Росії зафіксовано найнижчу явку в історії країни

Повʼязані теми:

Наступна публікація