Річниця ленінопаду: в Україні готують музей радянської атрибутики

Річниця ленінопаду: в Україні готують музей радянської атрибутики

Фото: izmacity

Повалення пам'ятника Леніну в центрі столиці стало символом початку очищення від тоталітарної спадщини.

Масове знесення комуністичних ідолів розпочалося в Україні три роки тому після повалення пам'ятника Леніну в Києві. Доля скинутих монументів виявилося різною, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Деякі символи СРСР опинилися на приватному обійсті на Кіровоградщині. "Це для душі, це історія. Він каже, хай воно стоїть", - кажуть місцеві. Власник скульптур комуністичних поглядів не поділяє, але і частину історії відмовляється зносити.

Минув третій рік з початку "ленінопаду" по всій Україні

Минув третій рік з початку "ленінопаду" по всій Україні

У Литві отримані в спадок від радянської доби монументи використали для створення туристичної принади в парку Грутас. Ідея музею виникла у місцевого мільйонера, чоловік реалізував її власним коштом – на це пішло близько 2 млн євро. Він зібрав більше 100 пам'ятників по всій країні, а також агітаційну продукцію та артефакти – і все це оформив у вигляді табор радянського часу. З одного боку стежки там рів з водою, за ним колючий дріт і вишки, а з іншого боку за кожним поворотом поміж дерев пам'ятники Іллічу чи іншим комуністичним вождям.

На зразок литовського в Україні теж хочуть зробити музей на території експо-центру. Лише в столиці прибрали 138 пам'ятників і табличок. Частину з них, згідно з документами, утилізовано через пошкодження при демонтажі. Інші зберігаються на території зеленбуду. Що робити з ним далі – там не знають, тому залюбки віддадуть у музей. Однак у того є гіпотетичні конкуренти. Власник литовського парку тоталітаризму Вілімас Малінаускас згадує, що зібрати вдалося не всі експонати – частина зникла у приватних колекціях, і такі колекціонери досі скуповують історичні реліквії доби СРСР.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація