Росія не передасть Савченко Україні, поки не винесе вирок

Росія не передасть Савченко Україні, поки не винесе вирок

Фото: Getty Images

Про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

Росія не розглядатиме передання Україні української льотчиці та нардепа Надії Савченко, доки суд не винесе рішення в її справі.

Про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

"Зараз про це не йдеться і не йшлося доти, доки не буде рішення суду", - сказала вона в ефірі програми "Вести в суботу з Сергієм Брильовим" на телеканалі "Росія 1".

Як інформує "Інтерфакс-Україна", так Захарова відповіла на прохання прокоментувати повідомлення Мін'юсту РФ про отримання запиту від українських колег про передання Києву засуджених українців, які перебувають у РФ.

За словами Захарової, "який тиск не чинився б на російське правосуддя, на, зокрема, російську громадську думку, суд буде доведений до кінця і буде винесений вирок".

Коментуючи заяви Вашингтона про те, що утримання Савченко під вартою в РФ порушує положення Мінських домовленостей про необхідність звільнити всіх незаконно утримуваних осіб, Захарова заявила, що Мінські домовленості стосуються двох сторін конфлікту української кризи.

"Йдеться про офіційний Київ та Донбас. Все. Крапка", - наголосила вона.

Нагадаємо, що в українському МЗС повідомили, що Росія відмовилася від будь-яких домовленостей з Україною щодо Надії Савченко, а також інших політв'язнів.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як поплічник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан її здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати на лихоманку та тахікардію і лише за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена українка проголосила, що у Росії неодмінно буде свій Майдан і показала судові середній палець.

"Майдан у Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

Раніше російський суд призначив оголошення вироку Надії Савченко на 21 та 22 березня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація