Росія винна у катастрофі рейсу MH17 - міжнародні слідчі

Росія винна у катастрофі рейсу MH17 - міжнародні слідчі

Фото: Reuters

У доповіді говориться, що рейс MH17 був збитий ракетою випущеною з Первомайська, який на той час, контролювали проросійські бойовики.

Пасажирський лайнер MH17 був збитий ракетою Бук, яка була доставлена в Україну з Росії.

Ракета була випущена з українського села Первомайськ, яке в липні 2014 року перебувало під контролем сепаратистів, повідомляє NOS.

У документі також говориться, що після запуску установку повернули на територію Росії. Слідчим не вдалося точно встановити, хто саме зробив пуск.

Але варто відзначити, що українських військових в липні 2014 року на території Первомайська не було.

Первомайськ розташований поруч із селищем Сніжне, ці два населені пункти входять в зону, яку Нідерланди раніше встановили як місце пуску ракети.

Нагадаємо, що авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року біля населеного пункту Грабове Донецької області.

Жертвами падіння літака стали 298 осіб, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі ж вважають цей крок передчасним і заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднила власний звіт щодо авіакатастрофи пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно з документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України; Україна не дала адекватної оцінки ризику для цивільної авіації; у України було достатньо підстав для закриття повітряного простору над окупованими територіями. Під час оприлюднення технічних висновків журналістам і родичам загиблих показали реконструйовані частини літака малайзійських авіаліній.

Своєю чергою, українські фахівці заявили, що авіаційна влада перевиконала рекомендацію і встановила межу в 10 кілометрів.

Раніше один з авторів доповіді Bellingcat із розслідування причетність російських військових до знищення малазійського Boeing MH17 Деніел Ромейн піддав сумніву той факт, що зенітну установку "Бук" могли відправити на Донбас без відома президента РФ Володимира Путіна. У своєму розслідуванні дослідники встановили, що бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська доставили до українського кордону "Бук", з якого збили літак MH-17. Ромейн зазначає, що рішення про перекидання ЗРК на Схід України має прийматися на більш високому рівні, ніж на 53-я бригада". У документі, зокрема, є прізвища командирів 20-ї армії РФ і Західного військового округу, ймовірно причетних до цього.

Варто зазначити, що Міністерство оборони Росії сфабрикувало свідчення про катастрофу MH17.

Такого висновку дійшла команда міжнародних розслідувачів Bellingcat проаналізувавши свідчення російського відомства. Команда детально вивчила всю інформацію, представлену на брифінгу кілька років тому, і продемонструвала, що основні заяви Міноборони (зокрема, заяви про супутникові знімки і пересувні установки "Бук") не відповідають дійсності.

26 вересня російське Міноборони представило нові, нібито нещодавно виявлені, дані радарів, на яких видно повітряний простір над Україною 17 липня 2014 року (в день аварії).

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація