Росія вирішила витратити півмільйона доларів на адвокатів, аби загарбати скіфське золото

Росія вирішила витратити півмільйона доларів на адвокатів, аби загарбати скіфське золото

Уряд РФ вже підготував відповідне розпорядження.

Російський Мінкульт вирішив продовжити договір з колегією адвокатів аби домогтись повернення скіфського золота в анексований Крим. Про це повідомляє РБК.

За минулорічні борги відомство має сплатити 13,4 млн руб (233 тис дол.), а за послуги в 2017 році - 14,1 млн руб (245 тис. дол).

Згідно з повідомленням, уряд вже підготував розпорядження, згідно з яким буде виділено 27,5 млн руб (475 тис. дол) на оплату послуг юристів, які захищають інтереси Росії в справі про повернення скіфського золота.

Нагадаємо, у грудні 2016 року окружний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як "скіфське золото". Експонати раніше перебували в музеях Криму, але для виставки були вивезені до Нідерландів.

Зазначимо, що з вимогою про повернення експонатів звернулись музеї, підпорядковані окупаційній владі Кремля. Свою чергою, рішенням суду Нідерландів було встановлено повернути коштовності до Україні, адже експонати є власністю українського музейного фонду, а не одного конкретного музею.

Виставка в Нідерландах відкрилася в лютому 2014-го, за місяць до початку російської окупації та анексії Криму. Серед експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, коштовне каміння та мечі стародавніх греків та скіфів. Вартість колекції оцінюється в 1,5 млн доларів.

Після рішення суду музеї окупованого Криму заявили, що готують апеляцію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація