Росія забрала з Криму тисячі в'язнів

Росія забрала з Криму тисячі в'язнів

Фото: Getty Images

Деяких в'язнів перемістили до Росії за відмову приймати російське громадянство

З окупованого Криму до Російської Федерації для відбування покарання перемістили 2200 ув'язнених. Про це заявив експерт Регіонального центру з прав людини та Гельсінської спілки адвокат Роман Мартиновський, передає "Громадське радіо".

Втім, за з словами експерта, за непідтвердженими даними, до РФ було відправлено 7 тисяч в'язнів.

"На сьогоднішній день ми маємо достовірну інформацію, яка підтверджує наявність 2200 осіб, яких було переміщено з території Криму для відбування покарання в РФ. Але за непідтвердженими даними, таких осіб вже близько 7000", - заявив він, додавши, що однією з причин є те, що на півострові немає жіночої колонії.

При цьому, як наголосив Мартиновський, є випадки, коли в'язнів відправляли до РФ через відмову приймати російське громадянство.

"І, звичайно, є випадки, які ми неодноразово фіксували, коли ув'язнених кримчан відправляють в Росію за відмову приймати російське громадянство та підписувати документи на отримання російського паспорту", - сказав він.

При цьому, ув'язнені, які відмовились від російських паспортів є більше шансів повернутися в Україну.

Раніше, Ілля Новіков – один із адвокатів Надії Савченко пояснив, що метод звільнення Савченко не подіє для інших політв'язнів. За словами адвоката, світова спільнота не буде щоразу докладати таких зусиль та не застосовуватиме важелів впливу на Кремль для звільнення кожного українця. При цьому, адвокат заявив, що наразі напрацьований механізм, який полегшить процес звільнення українських політв'язнів.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що наразі ведуться переговори із Росією щодо обміну українських політв'язнів на затриманих в Україні військових. Таким чином, очільник МЗС підтвердив слова адвоката Марка Фейгіна. При цьому, Клімкін висловив сподівання, що наступним етапом у переговорах стане звільнення українців Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва.

Ведуться переговори щодо обміну українських політв’язнів на російських військових – Клімкін

Ведуться переговори щодо обміну українських політв’язнів на російських військових – Клімкін

Повʼязані теми:

Наступна публікація