Росіяни все гірше ставляться до українців, проте менше "фанатіють" від Криму – опитування

Росіяни все гірше ставляться до українців, проте менше "фанатіють" від Криму – опитування

Фото: Getty Images

Все більше громадян обох країн хочуть введення візового режиму.

За півроку ставлення українців до росіян майже не змінилось в той час, як громадяни Росії почали ставитись до нашої країни суттєво гірше. Про це свідчать дані опитувань КМІС в Україні та "Левада-центру" у Росії.

Так за 5 місяців в Україні кількість тих, хто добре ставиться до Росії зменшилась на 2% (42% у травні та 40% у вересні), в той час як в Росії за той самий період рівень симпатії впав на 13 відсоткових пунктів (39% у травні та 26% у вересні).

Негативно налаштовані до Росії 46% у вересні, що на 3% більше, ніж в травні. Серед росіян кількість негативно налаштованих до України становить 56% у вересні, що на 9 відсоткових пунктів більше ніж у травні (було 47%).

Як прокоментував директора Левада-Центру Олексій Гражданкін, увага населення Росії до подій в Україні порівняно з тим, яке спостерігалося в лютому 2014 року - липні 2015 (коли кількість тах, хто "уважно" і "дуже уважно" стежать за ними становила понад 50%), істотно знизилося і протягом останнього року коливається в залежності від інформаційних приводів в "коридорі" від 32% до 40% (у вересні 2016 - 35%).

Рівень підтримки приєднання Криму до Росії, хоча і знизився порівняно з тим, який спостерігався в березні 2014 року - травні 2015 рр. (тоді - в "коридорі" від 84% до 90%), але залишається як і раніше високим (в "коридорі" від 82% до 84%, в травні 2016 - 88%, у вересні 2016 - 83%).

В Україні порівняно з травнем збільшилася кількість тих, хто бажає закритих кордонів та митниць з Росією (було 44% стало 48%). В іншому ситуація суттєво не змінилася: дружніх стосунків двох незалежних держав з відкритими кордонами без віз та митниць бажають 43% (було 44%), а об'єднатися в одну країну так само як у травні бажають 3% опитаних українців.

В Росії порівняно з травнем 2016 р. збільшилася кількість тих, хто бажає закритих кордонів та митниць з Україною (було 36% стало 39%), зменшилася кількість тих, хто бажає дружніх стосунків з Україною (було 53% стало 48%). В іншому ситуація практично не змінилася, об'єднатися в одну країну бажають 8% росіян (було 7%).

КМІС проводив опитування з 16 до 26 вересня 2016 року методом особистого інтерв'ю. Опитано 2040 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

"Левада-центр" проводив опитування 23 - 25 вересня 2016 року по репрезентативній всеросійській вибірці міського та сільського населення серед 1602 осіб у віці 18 років і старше в 137 населених пунктах 48 регіонів країни. Дослідження проводилося вдома у респондента методом особистого інтерв'ю.

Нагадаємо, щонайменше 10% українців хотіли б залишити Україну назавжди. Основні причини – кращі умов життя, бажання забезпечити краще майбутнє для дітей, відсутність гідної роботи в Україні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація