Вони не бояться: відомі росіяни відкрито підтримали Надію Савченко

Вони не бояться: відомі росіяни відкрито підтримали Надію Савченко

Вони не бояться: відомі росіяни відкрито підтримали Надію Савченко

Ахеджакова вступилася за Савченко

Лише артисти в літах дозволяють собі заявити про незгоду з діями російської влади

Соромиться за Росію і боїться жити у ній завтра. Легендарна акторка Лія Ахеджакова, під загрозою втрати роботу дала екслюзивне інтервю ТСН, у той час, коли директор її театру заборонив це робити. Акторка відкрито засуджує, як каже: "брудну і мерзотну політику Кремля", а суд над Надією Савченко називає "камарильєю, що карає". Вкотре закликає до здорового глузду Путіна і відомий письменник-сатирик Володимир Войнович. Утім, більшість знаменитих росіян говорити про українських політв'язнів відмовляються.

Лія Ахеджакова призначає зустріч ТСН у рідному театрі "Современник". Тут вона грає майже 40 років. Але директор пускати українських журналістів у приміщення заборонив. Відома актриса обурюється.

"Я не можу, директор заборонив. Що ж мені, втрачати гідність, не можна мені дати інтерв'ю всередині цього розкішного будинку", - каже акторка.

І запрошує журналістів у невеличку прохідну на службовому вході.

"Я хочу перш за все вибачитися, що ми тут в коридорчику при вході, тому що директор мого театру, дізнавшись що київський канал, заборонив мені давати інтерв'ю", - каже Ахеджакова.

Про справу Савченко вона добре знає і захоплена майже дворічною боротьбою Надії у російській неволі.

"По-перше, я про неї хочу сказати: Героям слава! Слава героям! Ось вже не посоромила Україну! І мені звичайно за державу прикро. Ось це ганьба, ганьба! Брудна і мерзенна політика. Я ніколи не знала що таке Жанна д'Арк, виявляється в історії є такі, ще раз скажу слава Україні. Надю, я тебе прошу, не вбивай це прекрасне творіння, яке нам дав Бог", - говорить акторка.

Телевізор не дивиться, новини дізнається з опозиційних видань та з Інтернету. Лія Меджидівна певна: проблема росіян полягає у тому, що більшість з них перестали думати і почали вірити лише телевізору.

"Ну, не можна, щоб ми повернули на Україну мертву Надю, не можна. Я взагалі не можу зрозуміти, як офіцера української армії, офіцера, який зобов'язаний битися за свою країну, можна судити за те, що військовослужбовець Надія Савченко воює за свою країну. Я цього зрозуміти не можу! Більш того, я знаю, що її вкрали, і це доведено! Це ж кримінальна справа. Це що таке?! Вкрасти людину, громадянина іншої країни, перевезти в Росію і при цьому судити за перетин державного російського кордону?! Вся ця каральна камарилья спіткнулася об неймовірний характер цієї дівчини, геройський", - каже Лія Меджидовна.

У службовому коридорі Ахеджакова постійно відволікається на співробітників театру. Та емоційно зізнається, і як плаче за Савченко, і як мріє про її волю.

"Я плачу, мені до сліз боляче за неї, що така молода, красива, мужня, розумна дівчина виявилася одна проти цієї каральної камарильї. Я живу в Росії, дуже люблю Росію, мені дуже соромно. Мені лише б вона сіла у себе вдома і мама її погодувала смачно. Просто хочу, щоб вона була вдома", - каже Ахеджакова.

Письменник Володимир Войнович ТСН зустрічає у себе в кабінеті, вдома. Саме він місяць тому написав відкритого листа Путіну із проханням звільнити Савченко. Автор роману про солдата Чонкіна все ще вірить в ілюзію здорового глузду Кремля.

"Я думаю, що, можливо, є найменший шанс, що розум візьме гору. Тому що абсолютно очевидно, що Савченко була нікому невідомою, тепер вона стала легендарною героїнею. З легендою боротися не можна - це дуже нерозумно", - каже письменник.

Андрій Макаревич, Борис Гребенщиков, режисери Андрій Звягинцев, Володимир Сокуров, Олексій Герман, акторка Тетяна Лазарєва. Одне із останніх звернень до Путіна - народного артиста РФ Володимира Назарова.

"Пане президенте, у страшному кошмарі я не міг уявити, що в 2016 буду просити вас не вбивати жінку, не вбивати Надію Савченко", - просив Назаров.

Відомих росіян, які не бояться висловлювати свою позицію, жменька. Решта - замовкли. Навіть гостра на язик Ксенія Собчак коментарів уникає. І Войнович має цьому пояснення.

"Ну тому що страшно. Люди, які пов'язані з театром, колективом, значить, театр заберуть чи не дадуть грошей і театр затихне. У нас же незалежна поведінка карається. Ви знаєте, той же Макаревич, де виступав, у нього неприємності досить істотні. Я ж розумію, з ким маю справу, я старий, своє життя прожив, чого мені боятися?" - каже Войнович.

Про те, що за самовільність її можуть покарати, розуміє і Ахеджакова.

"А що мені робити? От ви мене запитуєте, у мене вибору немає! Та потім я не небезпечна, що я? Я актриса і вже йде натура. Ну, щоб говорила поменше? Напевно будуть якісь розпорядження. Ось вже в театр не пускають, мій директор, за якого я так раділа", - каже актриса.

Російський публіцист Віктор Шендерович теж говорить про тиск за антипутінську позицію.

"Нам надходили сигнали, що здоров'я замовлено у мене в телефоні номерів 30, під кодовою назвою "селігер", вони самі так одного разу представилися, що ми ваші "Селигерские падоночки". Такий жарт милий. "Селигерские падоночки" дзвонять регулярно, це нормально, це тиск на психіку", - каже Шендерович.

Знаментий лист на підтримку анексії Криму дехто з відомих росіян підписував особисто після дзвінка Володимира Мединського - російського міністра культури, додає публіцист.

І лише не на камеру, а телефоном, деякі легендарні росіяни зізнаються, вони бояться за завтрашню Росію. Щоправда, озвучити це, як Лія Ахеджакова, у Росії більше ніхто не наважується.

"Не знаю, чим скінчиться і куди ця наша політика нас приведе. І до якого часу кожен день будуть виходити каральні укази, каральні закони, каральні поправки до законів. Кожен день я вмикаю радіо і дізнаюся, що мені не можна сьогодні вже, і що завтра буде не можна і що планується мені заборонити до кінця моїх днів. Душа болить і за Україну, і за Росію. Я боюся завтрашнього дня", - говорить народна артистка Росії.

Ахеджакова, Войнович, Шендорович і Бабченко приєдналися до акції на підтримку Савченко

Ахеджакова, Войнович, Шендорович і Бабченко приєдналися до акції на підтримку Савченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація