Російська наркомафія вербує тисячі українських чоловіків, які зникають безвісти

Російська наркомафія вербує тисячі українських чоловіків, які зникають безвісти

Фото: Var-matin

Більшість українців, які поїхали нібито на легальну роботу за оголошенням, стали жертвами торгівлі людьми.

В Україні орудує наркомафія, яка вербує чоловіків розповсюджувати наркотики в Росії. У рабстві мафіозних структур країни-агресора вже кілька тисяч українців, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

Як з'ясували журналісти, вербувальники розміщують оголошення про вакансію кур'єра-експедитора – за доставку негабаритного товару пропонують 5-11 тисяч гривень за тиждень. У наркомафії є свої критерії відбору - вербують винятково чоловіків, віком від 20 до 35 років, переважно із Київської, Херсонської, Черкаської, Чернігівської та Дніпропетровської областей, які мають стати "офіціантами" - людьми, які ховають по місту наркотики.

Такі шалені гроші платять саме за облаштування "закладок" - місць схову заборонених для вживання речовин, зокрема "спайс мікс" - синтетичного наркотику, який за своєю дією в десятки разів сильніший за коноплі і викликає швидке звикання та стійку фізичну залежність.

За словами вербувальника, "компанія", що займається розповсюдженням наркотиків, сплачує за проїзд майбутньому працівникові, якого вивозять до Росії. У Москві розташована "наркоказарма", куди звозять рабів із усього СНД і де визначають міста, у яких починають працювати "офіціанти".

Наркоторговці запевняють, що російська поліція під контролем, і найсуворіше покарання – екстрадиція на Батьківщину. Водночас, за приблизними підрахунками правозахисників, за розповсюдження наркотиків за ґрати РФ сіло майже 3 тисячі українців.

Так, батьки Дмитра Рижка не бачили сина вже більше року, відколи він у липні 2015 року поїхав на заробітки до Росії. 22-річному хлопцю знайомі запропонували попрацювати кур'єром служби доставки інтернет-магазину, а коли він дізнався, що повинен робити, вирішив тікати додому. Проте на другий день його затримала міліція.

На думку правозахисників, більшість українців, які поїхали нібито на легальну роботу за оголошенням, стали жертвами торгівлі людьми.

"Людей вводять в оману, їм погрожують. Відомо про випадки, коли у людей забирають паспорти, тобто позбавляють людей свободи пересування, залишають без документів і погрожують їм, їхнім родинам розправою", - розповіла координатор "Медійної ініціативи за права людини" Марія Томак.

Позитивний досвід Молдови підтверджує, що побороти цю схему цілком можливо, якщо швидко спрацювати. Тоді правоохоронцям вдалося виманити на територію Молдови одного з лідерів цієї "компанії" з Росії, і там заарештувати.

В Україні боротьба із нарковербувальниками вже почалась. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пообіцяв стати на вістрі атаки проти російської мафії, щоб припинити дії з торгівлі громадянами України і використання їх як наркокур'єрів.

Наркотичне рабство: журналісти “Грошей” викрили мережу вербувальників рабів

Наркотичне рабство: журналісти “Грошей” викрили мережу вербувальників рабів

Нагадаємо, раніше у Києві накрили міжнародний канал торгівлі людьми, за допомогою якого українських дівчат переправляли до Китаю для надання інтим-послуг. Жодна статистика не дасть точні дані, скільки дівчат так і не повернулося з сексуального полону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація