Савченко хоче скасувати покарання за невизнання воїнів УПА героями

Савченко хоче скасувати покарання за невизнання воїнів УПА героями

Фото: УНІАН

Нардеп також припускає, що Україна й Польща ведуть дипломатію безглуздя.

Народний депутат від партії "Батьківщина" Надія Савченко заявила, що не бажає, щоби в Україні карали тих, хто не вважає воїнів УПА героями.

Про це Савченко розповіла в інтерв'ю ВВС Україна.

"Я хочу, щоб не було таких речей, як, наприклад, ухвалення закону про покарання тих, хто не вважає УПА героями. Ми вправі вважати їх героями, вони для нас герої. Але ми не повинні переслідувати когось, хто так не думає", — сказала вона.

Крім того, Савченко вважає заяву Польщі про геноцид свого народу, здійснений представниками УПА, популістською.

"Наші мали б прибрати цю поправку про переслідування тих, хто не вважає УПА героями. Можливо, тоді не було б заяви поляків. Наші хочуть заради помсти зробити таку ж заяву. Україна з Польщею ведуть дипломатію безглуздя, сваряться на рівному місці", — припустила Савченко.

Також нардеп заявила, що в вересні запропонує Раді не робити заяви стосовно Волині та "прибрати поправку до закону про кримінальне покарання тих, хто не вважає УПА героями".

Важливо відзначити, що Закон України "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті" не передбачає переслідування осіб, які не вважають вояків УПА героями. Натомість передбачається відповідальність за публічне зневажливе ставлення до борців.

У той же час в Законі не уточнюється, чи будуть порушники нести саме кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, Закон "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті" був підписаний президентом Петром Порошенком разом з іншими законами, в тому числі про декомунізацію, в квітні минулого року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація