СБУ провела обшуки у матері загиблої екс-регіоналки Бережної у справі про держзраду

СБУ провела обшуки у матері загиблої екс-регіоналки Бережної у справі про держзраду

Правоохоронці обшукують приміщення у Києві.

Служба безпеки України проводить обшуки у представників проросійської громадської організації, зокрема у матері загиблої екс-регіоналки Ірини Бережної - Олени Бережної.

Про це агентству "Інтерфакс" повідомила спікер СБУ Олена Гітлянська. 

"У межах кримінального провадження відкритого за ч. 1 ст. 109 та ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України співробітники СБУ проводять у Києві низку санкціонованих слідчим суддею слідчих дій в осіб, які сприяли спецслужбам країни агресора у реалізації плану з дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні", - йдеться у повідомленні спецслужби.

Гітлянська повідомила, що однією з фігуранток справи є матір загиблої представниці "Партії регіонів" Ірини Бережної. За даними СБУ, "одна з фігуранток" систематично відвідує Росію та зустрічається з колишніми українськими посадовцями.

 Обшуки проводяться у приміщенні, яке належить колишній заступниці міського голови Києва Леоніда Черновецького Ірені Кільчицькій.

"Але це приміщення орендує Бережна. До самої пані Кільчицької претензій немає", - сказала Гітлянська. 

Кільчицька повідомила виданню "Гордон", що орендувала це приміщення під час Революції Гідності для дітей, аби вони не постраждали внаслідок сутичок. За її словами, "жодного бізнесу" там не відбувається. 

"Вони вважають, що Олена Бережна - мама загиблої Ірини Бережної, яка була моєю подругою, займається тут сепаратистською діяльністю. Мама Бережної судиться в Віденському суді за права на дитину Ірини. У цьому офісі вона становить і відправляє до суду заяви, переклади документів і так далі. Але СБУ вважає, що це її офіс, що тут є зброя, антиукраїнська література та інструкції зі зміни державного ладу України", - сказала вона.

Кільчицька вважає, що за обшуками стоїть батько дитини Ірини, внучки Олени, бізнесмен Борис Фуксман. 

Нагадаємо, 9 травня Олену Бережну затримували під час акції "Безсмертний полк" у Києві за заборонену українським законодавством так звану "георгіївську" стрічку, яку Росія використовує для антиукраїнської пропаганди під час військової агресії в Криму і на Донбасі, а також для популярізації СРСР і тоталітарного минулого.

Повʼязані теми:

Наступна публікація