Селяни на Прикарпатті заблокували "президентську" дорогу через прогнилу школу

Селяни на Прикарпатті заблокували "президентську" дорогу через прогнилу школу

Фото: УНІАН

Люди вимагають побудови нового навчального приміщення для дітей.

Майже три сотні дітей із села Раковець на Прикарпатті не пішли на навчання у перші дні вересня, а їхні батьки на півтори доби перекрили дорогу державного значення. Селяни вимагають, аби їм нарешті добудували нову школу, бо стара аварійна, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нова Раковецька школа має бути 2-поверховою, з їдальнею та спортзалом. Але з часу останнього протесту селян у 2013 році в ній зробили тільки підвал. Терпець людей урвався і вони не пустили дітей на уроки, бо в старій школі класи маленькі, темні та холодні, тому діти постійно хворіють. Раковецька 8-річка, в якій навчаються майже 250 дітей, розкидана по кількох пристосованих приміщеннях. Молодшим школярам пощастило – їх прихистили дитсадок та сільрада. Решта навчаються у колишній резиденції священика. Ці 100-річні будівлі розсипаються на очах. Аварійний спортзал давно закрили, їдальня у жахливому стані. Споруди вкриті тріщинами, в них просідає фундамент, гниють стіни.

На Прикарпатті батьки вимагають добудувати нову школу для дітей

На Прикарпатті батьки вимагають добудувати нову школу для дітей

Після протесту 3-річної давнини санепідемстанція наказала закрити ще одне старе приміщення. Педагоги пожертвували вчительською – там облаштували клас. Але селяни вимагають нової нормальної школи. У розпачі вони перекрили дорогу до президентської резиденції в Гуті. Змінюючи один одного, стояли на цій акції навіть уночі. Чиновники кажуть, що ціна питання добудови школи – 30 млн гривень. І це для місцевого бюджету непідйомна сума. Кабмін закидали проханнями про допомогу, але результату немає. "Будівництво повинно бути за допомогою держави. В цьому році ми не раз зверталися, були листи до Гройсмана, але у переліку ця школа так і не з'явилася", - пояснив заступник голови Івано-Франківської ОДА Ярослав Паранюк.

Врешті чиновники таки знайшли в області майже 3 мільйони гривень. Кажуть, що на них можна витягнути "коробку" нової школи. Тільки після цієї новини селяни розблокували дорогу. Але дітей до школи відпустять лише тоді, як у село привезуть будматеріали.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація