Сенсаційна знахідка. На Прикарпатті викопали бивень мамонта

Сенсаційна знахідка. На Прикарпатті викопали бивень мамонта

Сенсаційна знахідка. На Прикарпатті викопали бивень мамонта

Фото: ТСН.ua

Знахідку віддали до музею.

На Прикарпатті знайшли бивень мамонта. Жителі села Верхній Вербіж копали криницю й на 5-метровій глибині натрапили на артефакт. Кажуть, що він вразив своїм гарним станом, кістка ніби й не пролежала під землею тисячі років.

Щоправда, витягти з-під землі увесь бивень доісторичної тварини, який може сягати 4-х метрів у довжину, людям поки не вдалося. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Шматок бивня мамонта, який знайшли Фесюки, завдовжки лише 35 сантиметрів, але важить понад 3 кг. Знайшли його, коли копали криницю. Історичній знахідці передувала серія збігів, без яких, переконані Фесюки, бивень так і залишився б у землі. Криниці у Верхньому Вербіжі почали висихати, тож терміново довелося копати нову. А оскільки трактор тут не проїде – усе робили вручну. В останню мить ще й змінили місце пошуку води.

Спочатку знахідку, на яку натрапили на глибині п'яти метрів, сприйняли за камінь. Але від удару він почав кришитися.

Знахідку відвезли до Чернівецького національного університету. Там бивень мамонта впізнали одразу, законсервували й видали на нього документ.

"На нашій території мамонти водилися скрізь. Мешкали на нашій території від одного мільйона до 13 тисяч років тому. Тобто в льодовикову епоху", – пояснює кандидат історичних наук, викладач Чернівецького національного університету Микола Ільків.

Під землею біля нової криниці, кажуть Фесюки, залишився ще шматок бивня: кістка надломилася, коли її витягували. Забрати решту робітники побоялися, аби їх не засипало землею.

На "чорному" ринку кілограм бивня мамонта коштує близько тисячі доларів. Із такої кістки роблять прикраси. Однак подружжя одностайно вирішило віддати свою знахідку до музею. Мало того, готові прийняти на власному обійсті археологів, аби ті продовжили розкопки.

Алла Пасс, Олег Тудан

На Прикарпатті знайшли бивень мамонта

На Прикарпатті знайшли бивень мамонта

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація