Серед скарбів Януковича знайшли крадені роботи Айвазовського, Пікассо і Шишкіна

Серед скарбів Януковича знайшли крадені роботи Айвазовського, Пікассо і Шишкіна

Покинута колекція витворів мистецтва у Межигір'ї дійсно вражає

Експерти оцінили приблизну вартість вивезених витворів мистецтв Межигір'я.

Усе найкраще, що Янукович залишив по собі в колишній резиденції, наступного тижня покажуть у Національному художньому музеї. Це, звичайно, невелика - і далеко не найкоштовніша частина його домашньої колекції. Хоча навіть у ній  є картина, вартістю в 6 мільйонів доларів.

Як йдеться у сюжеті ТСН. Тиждень, минулого тижня в Інтернеті з'явилось унікальне відео з камер спостереження: як у Межигір'ї пакували цілі вантажівки з картинами, іконами та антикваріатом.

Під час другого пришестя для преси Януковича у Ростові, колишній президент України вкотре  відхрестився  від статусу втікача.

"Повторюю - я нікуди не тікав", - наголосив тоді екс-президент. 

Було це у вівторок, а вже в середу  в мережі  з'явилося  відео,  як саме він "не втікав".

Те, що чи то нажите, чи то награбоване  непосильною президентською працею, вивозили з Межигір'я 4 дні - з 19-го по 22-ге лютого. Як відомо, на Майдані в цей час убивали людей, Янукович на паперах мирився із опозицією, а в Межигір'ї   пакували валізи і вантажили цілі вантажівки - краму в  експрезидента було як у Плюшкіна, от тільки значно дорожчого.

Картини, ікони, зброя, вази, статуетки, на деяких кадрах із камер спостереження  це добро можна добре розгледіти.  Їхню вартість спробували оцінити разом із фахівцями і журналісти ТСН.

Експертами виступили  один із найвідоміших в Україні мистецтвознавців, куратор приватних колекцій Едуард Олександрович Димшиц і відомий антиквар, директор аукціонного та антикварного дому Леонід Маркович Комський. 

Вони попросили не сприймати їхні слова як істину в останній інстанції і  розказали багато цікавого. Наприклад, що автором одного з  лісових пейзажів, за однією із версій, є  сам Іван Шишкін, а вартість такої роботи десь від мільйона доларів США.

Про те, що у колекції Януковича  могла бути картина такої вартості,  вже можна  говорити напевне, бо зараз у національному художньому музеї  є полотно Василя Полєнова "Христос і грішниця" - його забули у Межигір'ї, вартістю приблизно 4 мільйони фунтів стерлінгів.

Більш точну суму нам назвав Едуард Димшиц, вивчивши роздруківку із лондонського аукціону Бонамс -  6 мільйонів 337 тисяч 977 доларів США. 

Після таких цифр  повірити в те, що Янукович із Межигір'я вивіз із собою справжнього Айвазовського, зовсім не складно.  Принаймні,  одна  з картин із морським пейзажем дуже схожа на творчість саме цього геніального художника - в середньому така робота коштує від півмільйона до мільйона. 

Окрім можливих Айвазовського і Шишкіна,  Янукович із Межигір'я вивіз  десятки картин. На відео із камер спостереження  їх було важко розгледіти і оцінити, але одне із полотен експерти ідентифікували одразу. 

"Оцей портрет я впізнав...така широка пика і капелюх... це Янукович? Це Янукович в капелюсі солом'яному", - розказав Димшиц. 

Разом із картинами та іконами із Межигір'я повивозили десятки чи навіть сотні антикварних  ваз, статуеток і ще бозна-чого запакованого у коробках. З приводу антикваріату думки наших експертів розійшлися. Едуард Димшиц у цих бронзових конях і порцелянових  вазах розгледів роботи геніального скульптора барона фон Клодта і вази імператорського порцелянового заводу першої половини 19-го століття, вартістю, знову ж таки, в мільйони доларів.

Тим часом  Леонід Комський, спираючись радше на власну інтуїцію,  засумнівався у тому, що це аж настільки коштовні речі.

Зараз  це вже експонати майбутньої виставки "Скарби Межигір'я" - все, що не вивіз, а залишив у Хонці колишній президент. Є там і роботи самого Пабло Пікассо.

Усього із Межигір'я до національного художнього музею привезли більш як півтисячі нових експонатів. Ваза і тарілка  іспанського генія, ікона Покрова 17-го століття і навіть "Місячна ніч" Івана Айвазовського. Якщо навіть ці раритети покинули у Межигір'ї, можна тільки здогадуватись, наскільки цінні речі таки вивезли з України.

"Начебто був Босх, начебто був Рембрандт, начебто, але підтвердження ми цьому не маємо", - зараз говорять музейники. 

Не мають вони підтвердження й оригінальності цих полотен, адже експертизу ще не робили. Найближчим часом  все це перевірять на автентичність і на те, звідки воно взялося. В Україні  є цілий каталог мистецьких творів, які викрали  із музеїв і приватних колекцій.

Серед скарбів Януковича знайшли викрадені витвори мистецтва

Серед скарбів Януковича знайшли викрадені витвори мистецтва

Повʼязані теми:

Наступна публікація