Сейсмологи прогнозують потужний землетрус у Криму і Одесі

Сейсмологи прогнозують потужний землетрус у Криму і Одесі

Підвищена сейсмічна активність в Криму викликана процесами горотворення. / Фото: rubtsov.penza.com.ru

Можливі підземні поштовхи і в Карпатах.

Українські сейсмологи прогнозують потужний землетрус в Криму і Одесі.

"Період затишшя закінчується. Вчорашній землетрус в Партеніті цікавий тим, що вперше за стільки років активність спостерігається саме там, де був епіцентр землетрусу 1927 року. Ця сейсмічна зона "прокинулася". Я не кажу, що сьогодні або завтра буде потужний катаклізм, але сейсмічна активність буде зростати - це факт", - повідомив "Вестям" керівник "Кримського міжнародного центру сейсмобезпеки" Микола Георгієв.

За його словами, експерти, які кажуть, що такі поштовхи не несуть загрози, дезінформують населення.

"Це справжнє шкідництво, яке може мати сумні наслідки", - упевнений Георгієв.

Він також повідомив, що підвищена сейсмічна активність на Південному березі Криму викликана процесами горотворення.

Крім того, підземні поштовхи прогнозують і Одесі. "В Одесі на ослаблених ґрунтах можливий землетрус до 8 балів, а при будівництві будинків повинні розраховувати на коливання землі до 7 балів. До 95% імовірності, що в найближчі 50 років такі дії можливі", - повідомив заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

Також може потрясти і Карпати. Зокрема, найбільш небезпечна зона - це Буковина, близька до зони Вранча. "Через цей регіон проходить сейсмологічний пояс планети", - зазначив Кендзера. Найпотужніший землетрус в 5 балів востаннє відбувся в 1977-му, а перед цим - у 1940-му (трясе раз в 35-37 років). Таким чином, за словами геофізика, теоретично підземні поштовхи можливі.

Нагадаємо, напередодні сейсмологи зафіксували у Криму незначні землетруси. Останній стався у вівторок вранці в районі Ялти.

Повʼязані теми:

Наступна публікація