Siemens може поставити турбіни для електростанцій в окупованому Криму - Reuters

Siemens може поставити турбіни для електростанцій в окупованому Криму - Reuters

Фото: Reuters

Агентство посилається на три джерела, але компанія категорично заперечує цю інформацію.

Будівельники двох електростанцій в окупованому Росією Криму збираються встановити турбіни, виготовлені спільним із Siemens підприємством.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на три джерела, які знайомі з технічними деталями майбутніх електростанцій.

Джерела включають в себе одну особу, яка бере участь в самому проекті електростанції, одного співробітника компанії, що працює над проектом разом із державним будівельником "Технопромекспорт", і одна людина з компанії, яка брала участь у будівельному тендері.

За їхніми словами, електростанції, які будуються у Криму, пристосовані лише для турбін німецької компанії Siemens.

У самій компанії категорично заперечують, що мають намір поставити турбіни до Криму. Представники Siemens заявили, що спільне з росіянами підприємство виготовляє турбіни для станції на Таманському півострові Росії, який відділений від Криму протокою.

Джерела Reuters не знають, чи здогадуються у Siemens, що їхні турбіни збираються передати до Криму.

Санкції ЄС забороняють європейським приватним особам і компаніям передавати енергетичні технології в окупований Крим, а також вчиняти будь-які дії, спрямовані на обхід цих правил.

Якщо турбіни в кінцевому підсумку потраплять до Криму – а це може статися у найближчі два місяці – то це може перевірити межі того, що допустимо в умовах санкцій, введених Європейським Союзом після того, як Росія анексувала Криму у 2014 році. Юридичні експерти кажуть, що наразі немає судових прецедентів, щоб сказати точно, чи Siemens буде нести відповідальність, якщо третя сторона передасть турбіни в Крим.

Нагадаємо, Кримський півострів є частиною України протягом десятиліть, але президент Росії Володимир Путін анексував цю територію у березні 2014 року після перемоги Євромайдану у Києві. Сполучені Штати, як і Європейський Союз, відмовилися визнати легітимною анексію Криму і ввели санкції щодо російських державних банків і корпорацій.

Рада ЄС ухвалила рішення продовжити економічні санкції проти Росії

Рада ЄС ухвалила рішення продовжити економічні санкції проти Росії

Повʼязані теми:

Наступна публікація