Скасування віз для України та Грузії в квітні можуть знову об'єднати

Скасування віз для України та Грузії в квітні можуть знову об'єднати

Фото: Reuters

Процедура проходження "безвізової заявки" в органах ЄС забирає не менше місяця

Українсько-грузинську пропозицію Єврокомісії щодо надання країнам безвізового режиму можуть знову об'єднати у квітні, після того, як відбудеться референдум у Нідерландах.

Про це йдеться у статті "Розділення "безвізової заявки" України та Грузії. Що це означає на практиці" на сайті "Європейської правди".

Єврокомісія наступного тижня планує подати до Ради ЄС пропозицію про скасування візового режиму для громадян Грузії. Аналогічний крок для України відкладений у зв'язку із проведенням у Нідерландах референдуму щодо асоціації Україна-ЄС.

За процедурами Євросоюзу, "заявка" Єврокомісії має пройти тривалу процедуру узгодження – і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту.

Процедура проходження "безвізової заявки" в органах ЄС забирає не менше місяця. Таким чином, грузинська заявка буде готова для затвердження Радою ЄС не раніше, ніж наприкінці березня.

За стандартами ЄС – якщо немає надзвичайних обставин – рішення про скасування віз в Євросоюзі затверджує Рада ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки.

Цей орган збирається на засідання лише раз на квартал. Найближче його засідання – 10-11 березня. Наступне – 9-10 червня. На березневе засідання Грузія не встигає, а на червневому до Грузії має приєднатися і Україна.

Як повідомлялося, брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк сьогодні повідомив, що Єврокомісія подасть Раді ЄС законодавчу ініціативу щодо скасування віз для Грузії вже наступного тижня, подача такої ініціативи щодо України відкладається.

В Європейській комісії заявили, що "ніколи не називали дати, тому ми не можемо говорити про відтермінування".

Повʼязані теми:

Наступна публікація