Сміттєва "Швейцарія". Найнебезпечніші звалища України, де може повторитися грибовицька трагедія

Сміттєва "Швейцарія". Найнебезпечніші звалища України, де може повторитися грибовицька трагедія

Фото: УНІАН

Навіть у Держекоінспекції не знають точну кількість сміттєвих полігонів у країні, але приблизно територію, яку вони займають, можна порівняти з площею Швейцарії.

Днями Україну сколихнула екологічна катастрофа - на Грибовицькому сміттєзвалищі почалася пожежа, унаслідок якої зійшла "лавина" сміття, що забрала життя кількох пожежників.

Грибовицьке сміттєзвалище називають найбільшим в Україні. Висота сміттєвих піків тут сягає 65 м. Полігон займає величезну територію поблизу Львова. Загалом картина вимальовується моторошна, адже на цей полігон скидають не лише тверді побутові відходи, а й продукти нафтопереробної галузі - на території звалища розташовані від трьох до п'яти гудронових озер.

Пожежа почалася тут ще в суботу, 28 травня. Рятувальникам начебто вдалося локалізувати вогонь, проте у понеділок сталася трагедія. Четверо пожежників стояли на горі сміття, від якої в якусь мить відколовся шмат, розміром з дев'ятиповерхівку, і потягнув їх за собою. Одному вдалося врятуватися. Тіла інших знайшли після дводенної пошукової операції. Крім того, досі розшукують еколога, який перебував в районі сміттєзвалища.

сміттєзвалище

Ситуацію погіршувала й висока ймовірність прориву дамби з гудронами, яка тріснула. Вона розташована поблизу місця зсуву та містить сотні тисяч тонн небезпечних відходів, тож рятувальники одразу взялися її укріплювати. Наразі дамба поки тримається, проте вже у середу, 1 червня, з'явилася інша небезпека - нового зсуву. Через це операцію з пошуку еколога на деякий час було призупинено.

Полігон могли підпалити

Львівський голова Андрій Садовий запевнив, що Грибовицьке сміттєзвалище вже давно планували рекультивувати, навіть знайшли на це кошти - 600 млн грн погодився виділити Європейський інвестиційний банк. На перешкоді став лише пошук місця для нового полігону. За словами Садового, цьому заважали політики, імена яких він не назвав. Відтак, він впевнений, що сміттєзвалище підпалили з метою тиску.

Наразі офіційних причин займання рятувальники не озвучують, а ось експерти зазначають, що пожежа могла виникнути й через банальну недбалість. Еколог Володимир Борейко нагадав про мораторій на перевірки контролюючими органами, серед яких і екологічна інспекція.

"Україна нашпигована різними небезпечними місцями, тому треба здійснювати постійний моніторинг. А коли екоінспекції та інші органи цілий рік цим не займаються, то, на жаль, ми маємо такі випадки, як пожежі у лісах, на нафтобазах, сміттєзвалищах тощо. Усі звалища - це небезпечні місця, які мають перебувати під контролем з боку екологічної інспекції", - наголосив Борейко.

Водночас голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко підтвердила висловлену Садовим версію підпалу, проте привід до нього назвала зовсім інакший. "Як правило, більшість пожеж на полігонах твердих побутових відходів є наслідком діяльності самих же власників сміттєзвалищ, які навмисно підпалюють сміття для того, щоб зменшити об'єм відходів, знову приймати та розміщувати сміття на полігон за гроші", - зауважила еколог.

Правоохоронці ж наразі розглядають дві основні версії - порушення правил безпеки і службове недбальство. Про підпал у поліції поки не говорять. Кримінальне провадження відкрито лише за фактом обвалу сміття - за ч. 2 ст. 272 ККУ (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою).

Нові загрози за горами сміття

Недбалість чиновників та підприємців, які у гонитві за прибутками, забувають, що на цій планеті ще жити їхнім дітям, може призвести до нових катастроф, подібних грибовицькій.

Загалом сміттєзвалища займають приблизно 7% території України, а це можна порівняти, наприклад, із площею Швейцарії.

Точну кількість звалищ та полігонів не можуть назвати навіть у Держекоінспекції. Проте, за підрахунками екологів, наразі в Україні налічується близько 6 тисяч більш-менш узаконених полігонів та понад 35 тисяч незаконних сміттєзвалищ. Найбільшими сміттєзвалищами є Ладижинське, Тернопільське, Ужгородське тощо.

"Кричущим фактом є знаходження несанкціонованого сміттєзвалища у селі Глибоке поблизу злітно-посадкової смуги Бориспільського аеропорту. Крім забруднення довкілля та антисанітарних умов, тут є загроза для літаків від птахів, які кружляють над цим сміттєзвалищем. Це грубе порушення Повітряного кодексу та міжнародних угод. Виходить, що наші чиновники звертають увагу на проблему коли горить сміттєзвалище і гинуть люди або, не дай Бог, впаде літак", - наголосила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Серед найбільших, а відтак і небезпечних, екологи також називають полігон твердих побутових відходів № 5, розташований у селі Підгірці під Києвом. Його було введено в експлуатацію у 1986 році. Площа звалища становить 63,7 га. Наразі на полігоні захоронено 6,4 млн т відходів. Висота шару відходів – 90 метрів.

У результаті розкладання сміття на полігонах виділяється біогаз, який складається з метану з домішками сірководню, вуглекислого газу та інших речовин. Як відомо, горючість метану дуже висока. Проте чиновники запевняють, що на сміттєзвалищі діє система дегазації - метан виводиться по трубам, що розміщені всередині полігону. Наразі на полігоні працює 141 свердловина, яка виводить газ на газоспалювальну станцію.

Після трагедії під Львовом, у Мережі з'явилися фото київського звалища. Проте найкраще його масштаби передає відео, зняте з дрона.

Екологічна трагедія, яка забрала життя кількох людей, викликала великий резонанс у суспільстві та у чиновницьких колах.

Міністр екології Остап Семерак заявив про необхідність перевірок усіх сміттєзвалищ в Україні. Він пообіцяв звернутися з цим питанням до уряду, адже через дію мораторію на будь-які перевірки, окремий дозвіл на інспекцію сміттєвих полігонів має надати Кабмін. Також Семерак наголосив, що перевантажені сміттєзвалища мають бути закриті.

До речі, відповідальність за катастрофу у Грибовичах міністр поклав на Держекоінспекцію. За його словами, відомство мало кілька судових спорів з комунальним підприємством, яке відповідає за звалище, однак, поки тривали розгляди справи, на це звалище роками продовжували скидати сміття. У зв'язку з цим, міністр визнав Держекоінспекцію неефективним органом і пообіцяв її реформувати.

Як відомо, реформування в Україні - справа затяжна, тож поки посилювати нагляд за сміттєзвалищами взялися на місцях. Принаймні, про цілодобовий моніторинг київського сміттєзвалища у Підгірцях повідомили столичні чиновники.

Ольга Скичко

Рятувальну операцію на Грибовицькому звалищі продовжили

Рятувальну операцію на Грибовицькому звалищі продовжили

Повʼязані теми:

Наступна публікація