Сонце, море, меланома? Що важливо знати перед пляжним сезоном

Сонце, море, меланома? Що важливо знати перед пляжним сезоном

Смертність від меланоми в Україні перевищує 90%.

Між безпекою та засмагою більшість обирає друге, не підозрюючи, що ультрафіолетове випромінювання на 74% підвищує ризик переродження родимок у меланому! 

Як відпочити на сонці без наслідків, розповіли експерти Міжнародного центру підтримки пацієнтів Bookimed. 

Розпізнати меланому важко, адже вона схожа на звичайну родимку, але може призвести до смерті вже за рік після появи симптомів. З усіх можливих шкірних пухлин меланома метастазує найшвидше!

Щорічно 20 тис. українців дізнаються про страшний діагноз — меланома. 

І це тільки ті пацієнти, які звернулися до лікаря!

Смертність від меланоми в Україні перевищує 90%, що є одним з найвищих показників у світі. На жаль, люди б'ють на сполох, коли "родимка" починає викликати неприємні відчуття, а це означає, що захворювання переходить на пізні стадії.

Пляжникам: 5 лайфхаків для безпечної засмаги

Більшість випадків меланоми спровоковано надмірним впливом ультрафіолету.
Повністю уникнути сонця неможливо, але при дотриманні простих правил можна істотно знизити ризик:

- Засмагайте з огляду на свій фототип. Основні фототипи українців:

Скандинавський: світле волосся, світлі очі, біла шкіра. Опіки з'являються на шкірі через 5-10 хв на сонці. Засмагати не рекомендується. При вимушеному перебуванні на сонці використовувати SPF50.

Європейський: русяве волосся, світлі очі, світла шкіра. Шкіра засмагає поступово, обгорає через 15-20 хв. Використовувати SPF30-50.

Середньоєвропейський: шкіра кольору слонової кістки, коричневі відтінки волосся, темні очі. Шкіра засмагає легко, але через 30 хвилин на сонці отримує опіки. SPF20-30.

Середземноморський: шатени, брюнети, карі, чорні очі, оливкова шкіра. Шкіра не схильна до обгорання, швидко набуває коричневого кольору. SPF15-20.

- Не засмагайте з 11.00 до 16.00.

- Захищайте шкіру щільним одягом, носіть якісні сонцезахисні окуляри і головні убори.

- Відмовтеся влітку від косметики на спиртовій основі, з саліциловою кислотою, яка пошкоджує верхній шар шкіри.

Користуйтеся сонцезахисними засобами.
Але пам'ятайте, що і вони — не панацея!

Мало хто знає, що SPF-фільтр захищає шкіру тільки від опіків. 

Від УФ-випромінювання, яке пошкоджує шкіру на молекулярному рівні і провокує меланому, SPF-засоби на 100 % не захистять.

Найкращий захист від меланоми — її профілактика!

Поради експертів Bookimed для профілактики меланоми:

- Оглядайте шкіру регулярно, навесні та влітку частіше.

- При появі нових або зміні старих родимок зверніться до лікаря.

- Заплануйте обстеження родимок перед поїздкою на відпочинок. Не варто обмежуватися самостійним оглядом. Необхідно проходити щорічні чек-апи у фахівців. Згідно з рейтингом Bookimed, кращими в цьому питанні є лікарі Туреччини, а також Ізраїлю. Жителі цих країн більш схильні до меланоми через постійний вплив УФ-променів, тому клініки оснащені найточнішими інструментами діагностики меланоми: КТ, МРТ, ПЕТ-КТ.

Головна перешкода в боротьбі з меланомою — неграмотність українців щодо цього захворювання. Хтось просто про нього не чув, хтось продовжує ігнорувати важливість щорічних оглядів. Але ж така проста річ як чек-ап допомагає виявити захворювання на початковій стадії і дає практично 100 % шансів на успішне лікування.

Наступна публікація