Спалах гепатиту на Житомирщині: кількість хворих стрімко зростає

Спалах гепатиту на Житомирщині: кількість хворих стрімко зростає

Спалах гепатиту на Житомирщині: кількість хворих стрімко зростає

Під підозрою загалом 25 вихованців дитячого інтернату.

Спалах гепатиту А на Житомирщині набирає обертів. Уже 15 вихованців інтернату опинилися на лікарняних ліжках із підтвердженим діагнозом, і ще 10 учнів знаходяться в ізоляторі навчального закладу під наглядом медиків, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дітей віком від 7 до 15 років доправляли до інфекційного відділення Коростишівської районної лікарні каретами швидкої допомоги. "Всі діти були середнього ступеня важкості. Пожовтіння шкіряних покровів, в однієї дитини була температцура 37,2", - розповів заступник головного лікаря Ігор Козловець.

На Житомирщині зафіксували спалах гепатиту А

На Житомирщині зафіксували спалах гепатиту А

У Кмитівській спеціалізованій школі-інтернаті виховуються діти легкими вадами розумового розвитку. Директор закладу припускає, що гепатит А привіз один із учнів. 5-класник саме повернувся з дому після вихідних і почувався зле. Коли його госпіталізували, симптоми повторилися в інших дітей. "Вірусний гепатит був завезений у наш навчальний заклад, але протікав безсимптомно, тому ми не могли помітити усіх ознак захворювання. Коли вже помітили, то відбувся сплеск вірусного гепатиту", - твердить директор Алла Гребенюк.

Медсестра інтернату тепер доглядає за десятьма учнями, в яких також підозрюють інфекцію. "На даний момент температури немає ні в кого, оглядає кожного дня лікар. Звичайно, налякані але боремося з цією ситуацією", - зізнається Наталія Роїк. Персонал кожні півгодини миє туалети, витирає ручки дверей, підвіконня та інші поверхні. Епідеміологи чекають результатів лабораторних досліджень гігієнічних змивів та проб води. Деякі порушення вже виявили під час перевірки. "Порушення було питного режиму, недотримання правил користування посуду столового. Це коли посуд для приготування гарніру використовувався для приготування компоту", - пояснив фахівець Анатолій Головченко.

Своє розслідування проводить і прокуратура, адже це вже другий за місяць спалах гепатиту А на Житомирщині. Епідеміологи радять проводити щеплення, а місцеві адміністрації просять для цього виділити додаткові кошти. Стан дітей, які перебувають у лікарні, у медиків побоювань не викликає. "Є незначна жовтушність покровів, незначна ектеричність, склер. Печінка не дуже збільшена, але для того, щоб забрати інтоксикацію, пришвидшити одужання, деякі з цих дітей отримують інфузійну терапію", - пояснила педіатр інфекційного відділення Коростишівської ЦРЛ Ірина Юрків. Єдине, що наразі хвилює лікарів, це можливість ускладнень. Тому дітям доведеться перебувати під наглядом щонайменше 21 день. І на два тижні довше триватиме карантин в інтернаті.

Кореспондент ТСН Олена Кузнєцова

Повʼязані теми:

Наступна публікація