Стометровий прапор і пам'ятні лампадки. Як українці вшановують Героїв Небесної Сотні

У багатьох містах України сьогодні відбулися народні віче.

В Україні сьогодні, 20 лютого, відзначається День Героїв Небесної Сотні — це пам'ятний день для вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. 

Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

У багатьох містах України сьогодні до пам'ятників загиблим принесли квіти, відслужили панахиди, Героїв Небесної Сотні згадали хвилиною мовчання. 

Одеса

Одесити в Центральному парку культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка поклали квіти до підніжжя пам'ятника Кобзареві. 

В урочистій церемонії взяли участь мер міста, представники керівництва Одеської обласної державної адміністрації, правоохоронних органів командування Військово-морських сил ЗСУ, інших родів військ, а також духовенства, громадських організацій, курсанти. 

Учні шкіл принесли портрети загиблих на Майдані в Києві. Віддаючи данину Героям, десятки молодих людей, загорнувшись у жовто-сині полотнища, опустились на коліно. Почесний караул поклав вінки до монумента. 

Присутні виконали гімн України, на честь Небесної Сотні дали збройовий залп. Як повідомили в департаменті інформації та зв'язків із громадськістю Одеської міської ради, у школах та бібліотеках міста пройдуть тематичні уроки, виховні години, лекції та бесіди.

Окрім того, навпроти Одеської ОДА сьогодні відкрили пам'ятний камінь на честь Героїв Небесної Сотні, де між представниками двох політичних сил сталися сутички.

Дніпропетровськ

Сьогодні понад 200 осіб поклали квіти до меморіалу Небесної Сотні на одноіменній алеї біля облдержадміністрації. Участь в урочистих меморіальних заходах взаяли керівники області та Дніпропетровська, представники громадських організацій, національно-культурних товариств, духовенства. 

За загиблими українськими героями відслужив жалобну панахиду. Сьогодні мітинг-реквієм та покладання квітів першій жертві розстрілу на Майдані Сергію Нігояну відбулися в рідному селі героя в Солонянському районі Дніпропетровщини. 

Ввечері на площі Героїв Майдану відбудеться музично-патріотична акція "Герої не вмирають", в рамках якої заплановано вогняне дійство та хода до алеї Небесної Сотні.

Івано-Франківськ

У Івано-Франківську  честь Героїв Небесної сотні відбулося віче. На площі перед будівлею обласної ради й облдержадміністрації зібрались учасники Революції Гідності. Вони хвилиною мовчання вшанували полеглих патріотів України.

Виступаючі на віче наголошували, що два роки тому саме єдність українців дала змогу подолати злочинну владу. Вони наголосили, що єдність народу потрібна і зараз, адже в країні йдуть дві війни: з Росією та з корупцією.

Після віче учасники вирушили ходою центром міста до Меморіального скверу, де священики відслужили поминальну панахиду на могилі Героя України Романа Гурика, 19 річного студента, який загинув від кулі снайпера.

Під час ходи учасники скандували: "Слава Україні – Героям слава!", "Герої не вмирають!", "Честь і слава героям Станіслава". Окрім майданівської символіки, учасники ходи несли портрети семи прикарпатців, які загинули у Києві.

Харків

Харкові в ході на честь Героїв Небесної Сотні взяли участь понад 500 осіб. Учасники народного віче до других роковин трагічних подій на Майдані пройшли ходою від пам'ятника Т.Шевченку до пам'ятного знака на честь загиблих за волю і незалежність України.

На чолі колони учасники ходи розгорнули 100-метровий прапор України. Крім того, люди несли прапори Євросоюзу, символіку "Правого сектору" та українського козацтва.

Біля пам'ятного знака на честь загиблих за волю і незалежність України, що встановлений у сквері навпроти будівлі Держпрому, учасники ходи провели мітинг, під час якого згадали борців за незалежність держави.

Чернігів

У Чернігові сьогодні у День Героїв Небесної Сотні пройшло народне віче. На центральній Красній площі біля меморіального стенду в пам'ять про загиблих на Майдані зібралися близько 150 чернігівців - представників влади і громадськості. Традиційно захід розпочався виконанням гімну України. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих, запалили лампадки та поклали квіти до стенду.

Поіменно згадали загиблих з Чернігова на Майдані - Андрія Мовчана та Василя Прохарського, а також померлого від отриманих на Майдані травм Віктора Орленка.

Промовці говорили про необхідність подальших змін в Україні, наслідування ідеалів Майдану, про європейський шлях України.

Також під час віче священики УПЦ Київського патріархату відправили заупокійну літію. У сквері імені Попудренка демонструвалася виставка світлин та поезії часів Революції Гідності.

Львів 

У Львові в храмах різних конфесій відслужили заупокійні літургії за розстріляними на Майдані два роки тому. Львів'яни та представники місцевої влади поклали квіти запалили лампадки на могилах Героїв Небесної Сотні на полі почесних поховань Личаківського кладовища. Священики відслужили панахиду за загиблими. Після цього у Львові відбувся загальноміський передзвін у церквах різних конфесій. У такий спосіб представники духовенства закликали до молитви за мир в Україні та за невинно загиблими під час протистоянь у Києві

Нагадаємо, що в Україні сьогодні, 20 лютого, відзначають День Героїв Небесної Сотні — це пам'ятний день для вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.

У Києві люди вшановують загиблих на Майдані Незалежності та на алеї Героїв Небесної Сотні (колишня частина вулиці Інститутської).

У центрі столиці нині посилені заходи безпеки. Чимало правоохоронців охороняють будівлі Адміністрації президента, Кабміну, Верховної Ради, аби попередити провокації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація