Суд оцінив моральну шкоду від пожежі на нафтобазі під Васильковим у 40 тисяч гривень

Суд оцінив моральну шкоду від пожежі на нафтобазі під Васильковим у 40 тисяч гривень

Фото: УНІАН

Адвокати потерпілих вимагали 800 тисяч і готуються оскаржувати рішення.

Жителі Василькова та сіл Березанщина і Путрівка на Київщині вимагають від керівництва нафтобази, котра палала у 2015 році, моральну компенсацію в розмірі 800 тисяч гривень кожному. Вони подалили позови до суду, де обґрунтовують своє право на відшкодування через порушення їхніх прав на екологічну безпеку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

55-річна Тетяна Гримайло після вибухів і хмари попелу в повітрі почала скаржитися на задуху і слабкість, а згодом пережила інфаркт і тимчасову зупинку серця. Раніше здорова жінка тепер навіть не може ходити по кімнаті, твердить її чоловік Віталій. У родини також постраждав город, розташований у 2 км від нафтобази – там погоріли всі овочі, а врожай наступного року також виявився непридатним для їжі. У Валентини Замуруєвої протягом двох тижнів після пожежі десятками вимерли кури та качки. Людям довелося копати вдвічі глибші колодязі, бо вода в існуючих стала отруйною.

Жителі сіл на Київщині вимагають моральної компенсації за вибух нафтобази

Жителі сіл на Київщині вимагають моральної компенсації за вибух нафтобази

"Всі, хто там знаходився, отримали не просто стрес, а гіперстрес, котрий тепер тягне за собою важкі наслідки. Це називається психосоматика", - пояснив психолог-криміналіст Юрій Ірхін. Фахівці допомагали місцевим жителям із визначенням суми шкоди для позовів, яку вираховували математичним шляхом за спеціальною методикою. "Ми розраховували в межах 50-100 тисяч гривень. Але коли почали по цій методиці рахувати збитки, то в нас почало виходити понад 800 тисяч гривень. Ми самі не очікували", - зізнається адвокат потерпілих Олександр Лупейко.

Перші позови про моральне відшкодування за право на екологічну безпеку подали рік тому. Усього їх 700, їх об'єднали у 14 проваджень, і вже є перші рішення. Родини Гримайлів і Замуруєвих виграв справи у компанії-нафтовика, але компенсацію за моральну шкоду їм присудили удвадцятеро меншу – понад 40 тисяч гривень. Люди і цьому раді, однак адвокати невдоволені та планують подавати апеляції. Тим більше, що відповідач, компанія "БРСМ-нафта", поки що не бажає платити ні копійки взагалі, тому теж готується оскаржувати вердикт. "Немає адекватної суми. Я думаю, хтось хоче заробити", - заявив її представник Олександр Мельничук.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація