Суд зобов'язав ГПУ припинити розшук екс-міністра екології Злочевського

Суд зобов'язав ГПУ припинити розшук екс-міністра екології Злочевського

Фото: УНІАН

Підозрюваний був оголошений в розшук без достатніх підстав.

Печерський райсуд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру прийняти рішення про припинення розшуку колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

Про повідомляють "Українські Новини" із посиланням на рішення судді Світлани Шапутько від 13 вересня, передає "Українська правда".

Адвокат колишнього міністра просив суд зобов'язати Генпрокуратуру протягом 24 годин відновити призупинене розслідування проти свого підзахисного і протягом 2 місяців - закрити його.

Також він просив суд зобов'язати слідчих протягом 48 годин прийняти рішення про припинення розшуку Злочевського. Захисник стверджує, що екс-міністр оголошений в розшук незаконно і всі процесуальні терміни розслідування проти нього закінчилися.

Представник Генеральної прокуратури в суді не визнав вимоги клопотання, але зазначив, що підозрюваний був оголошений в розшук без достатніх підстав.

Суддя, дослідивши матеріали справи, прийняла рішення, що Злочевського не було повідомлено про підозру з дотриманням всіх процедурних моментів, таким чином, він не може бути оголошений в розшук.

Касько розповів про "фокуси" зі справою екс-міністра Злочевського

Касько розповів про "фокуси" зі справою екс-міністра Злочевського

Крім того, суддя прийняла рішення, що інкримінований Злочевському злочин, а саме, отримання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, стосується виключно незаконного отримання грошових коштів, а не будь-яких активів. При цьому суд вирішив, що надходження на банківські рахунки іноземних компаній "Brociti Investments Limited" та "Burisma Holdings Limited", акціонером яких є екс-міністр, грошових коштів на загальну суму 279 275 000 гривень, є законним, і з них сплачені податки в бюджет України.

При цьому зазначено, що в серпні поточного року суд дозволив розкрити банківську таємницю та надав тимчасовий доступ до активів Злочевського в банківських установах на території Швейцарії і Великобританії.

Генпрокуратура призупинила розслідування проти екс-міністра, так як направила запити про надання міжнародної правової допомоги в компетентні органи зазначених держав.
Суддя Шапутько частково задовольнила клопотання захисту і зобов'язала Генпрокуратуру встановити розумний строк для прийняття слідчим законного і неупередженого рішення про відновлення досудового розслідування, а також рішення про припинення розшуку Злочевського.

Нагадаємо, нещодавно Апеляційний суд міста Києва зняв арешт із рахунків компанії "Парі" газовидобувного холдингу Burisma колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

Повʼязані теми:

Наступна публікація