Судді-іноземці та спрощення системи. У Мін'юсті роз'яснили концепцію судової реформи

Судді-іноземці та спрощення системи. У Мін'юсті роз'яснили концепцію судової реформи

Фото: УНІАН

У Мін'юсті також прогнозують спрощення української судової системи

У Міністерстві юстиції планують залучати іноземних суддів в рамках проведення суддівської реформи. Про це заявив очільник відомства Павло Петренко, передає "Радіо свобода".

За словами Петренка, за час реформування судової системи, планується сформувати спеціальні суди, а саме спеціалізовані антикорупційні суди та комерційні. Саме до комерційних судів будуть залучати іноземних спеціалістів.

"Є така пропозиція, що на цей період часу ми зробимо спеціалізовані антикорупційні суди, які розслідували б справи, підвідомчі НАБУ, і комерційні суди з залученням іноземців. За бажанням сторони можна буде тоді залучати до судового процесу іноземців, арбітрів для того, щоб отримати більший рівень легітимності цього рішення. На період, поки ми не перезавантажимо нашу національну судову систему",- сказав він.

При цьому, міністр юстиції підкреслив, що серед іншого передбачається також і спрощення судової системи. Адже вона є найскладнішою серед інших країн ЄС, а також однією із найдорожчих та найбільш неефективних.

"Повинні бути ухвалені зміни до Конституції, профільний закон, спрощено судову систему, (потрібно) прибрати усі спеціалізовані суди, маємо дати можливість простій людині звернутися в один суд з будь-якого питання", – зазначив Петренко.

Раніше, суддю Печерського суду Києва Світлану Волкову звільнять з посади за те, що відпустила керівника спецпідрозділу "Беркут" Дмитра Садовника. Відповідне подання до Верховної Ради зробила Вища рада юстиції. Всі її члени одностайно вирішили, що Волкова носити мантію більше не буде. Бо порушила норми процесуального права та присягу судді. Окрім того, їй загрожує і кримінальна відповідальність.

Повʼязані теми:

Наступна публікація