СурковLeaks: Найцікавіші факти із планів помічника Путіна і Ко з дестабілізації України

СурковLeaks: Найцікавіші факти із планів помічника Путіна і Ко з дестабілізації України

Фото: pixabay.com

У Кремлі розраховують через конкретних політиків, журналістів і проросійських активістів розхитати ситуацію в Україні. 

У неділю, 23 жовтня, українські хакери з "КіберХунти" повідомили на своєму сайті про злам одного з поштовиків помічника президента РФ Владислава Суркова.

Крім того, хакери оприлюднили деякі документи з нібито робочої переписки Суркова, зокрема — "план РФ" із дестабілізації України під назвою "Шатун".

Чекати на розголос довелося недовго. Уже в понеділок, 24 жовтня, через закиди щодо відсутності доказів про автентичність документів, українські хакери оприлюднили всі "переписки Суркова" за період 2013—2014 років.

Як повідомили на порталі Іnformnapalm, матеріали за 2015—2016 роки хакери публікувати не стали через оперативну цінність документів: їх мають передати для аналізу до українських спецслужб.

Примітно, в українській СБУ заявили, що зміст оприлюднених документів збігається з матеріалами, вилученими під час обшуку в рамках кримінального провадження, що пов'язане з розслідуванням сепаратистських рухів на Закарпатті.

Крім того, керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук повідомив, що опубліковані документи відправлять на експертне дослідження.

Однак, про автентичність усіх документів з пошти Суркова у службі говорити не стали, мовляв, прямих зв'язків із "КіберХунтою" вони поки не мають, відповідно, й доступу до неопублікованих матеріалів також.

У Кремлі, своєю чергою, прокоментували витік інформації з пошти Суркова, утім, неоднозначно.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков уникнув прямої відповіді, сказавши: "Він [Сурков] дуже талановита людина і тому, природно, всі прагнуть йому щось приписувати. Найчастіше це не відповідає дійсності".

Тим часом у Міністерстві юстиції України заявили, що в разі підтвердження автентичності всі "документи й переписки з поштовика Суркова" долучать до інших доказів, що стосуються підтримки Росією терористів і сепаратистів, і представлять їх у міжнародних судах.

Поки спецслужби перевіряють злиті переписки й документи на справжність, ТСН.ua проаналізував зміст опублікованих документів.

Про що "переписувався" Сурков?

У вхідних повідомленнях 2013—2014 років з дампу "поштовика Суркова" на 1 ГБ можна знайти звіти й моніторинги щодо політичного життя невизнаних Абхазії, Північної Осетії, а також Молдови та України.

Щодо України, то на "пошту Суркова" мало не щодня приходили такі файли:

  • звіти про значущі публікації в українських медіа і в телеефірі щодо політичного життя в країні;
  • зведення публічних епізодів із громадського життя "Новоросії", в тому числі резонансні судові процеси та заяви публічних осіб;
  • аналіз політичних подій в Україні в контексті дострокових виборів до Верховної Ради України (2014) тощо.

Серед опублікованих документів також є:

  • "проекти заяв" Держдуми РФ щодо нестабільної ситуації в Україні;
  • плани щодо витрат на будування Керченського мосту;
  • моніторинг взаємодії українських та російських вишів, зокрема — дані про всі російські виші в Криму (найбільша кількість — у Севастополі);
  • переліки ЗМІ на території терористичних "ДНР" і "ЛНР";
  • списки російських прибуткових підприємтсв на окупованих українських територіях;
  • промову (28 жовтня 2014) Костянтина Затуліна, директора скандального в Україні "Інституту країн СНД" про "феномен Новоросії" тощо.

Фінансування ідеології "Новоросії"

"КіберХунта" окремим текстом на своєму сайті оприлюднила нібито план із проведення заходу "Зі створення нової історичної політики "Новоросія". У його рамках мали видати дві книжки (ідеологічну та "науково-популярну") зі спільним сюжетом — "Герої Новоросії".

Основну концепцію заходу виділили як таку: "Визнання за новоросами статусу з теперішнього моменту часу окремого народу, поряд з росіянами, білорусами і українцями".

Для фінансування заходу передбачили грант розміром 1 340 000 рублів. 

Фото: КіберХунта

Лист "представника Донбасу"

25 серпня 2014 Сурков отримав лист від російського представника влади на прізвище Говорун, ким насправді виявився редактор журналу "Російський репортер" Віталій Лейбін. У його повідомленні до Суркова йшлося про лист-звернення жителів Донбасу. Лист Лейбіна мав за тему "внесення поправок". 

Цікаво, що згодом майже аналогічний лист, прикріплений до повідомлення Лейбіна, було опубліковано на сайті телеканалу Russia Today.

Фото: medium.com

Контроль за проправосекторівськими пабліками в соцмережах

Серед листувань була знайдена розмова між Георгієм Брюсовим, керівником робочої групи FILA (Міжнародна федерація зі спортивної боротьби) "Боротьба—2020" та користувача поштою під ніком VladVlad. 

У цій розмові з "поштовика Суркова" двоє співрозмовників висловили стурбованість діяльністю одного з українських пабліків у соціальній мережі ВКонтакте, що охоплював здебільшого російську аудиторію. Мовляв, у ньому "вербують" до рядів українського "Азова".

Цікаво, що в самому листуванні згодом один зі співрозмовників доповідає про роботу одного з адімінів пабліка в штабі Ярослава Кузьмінова, депутата і ректора Вищої школи економіки РФ на виборах до міськдуми Москви (2014).

У результаті один зі співрозмовників рекомендує адміна з проправосекторівського пабліка до співпраці.

Фото: twitter.com

Розхитати Україну за планом "Шатун"

І, напевне, один із найрезонансніших документів з "поштовика Суркова" — план із першочергових заходів із дестабілізації суспільно-політичного життя в Україні під назвою "Шатун".

У ньому РФ нібито передбачила чіткі дії на період від листопада 2016 до березня 2017 року для розпалювання негативних настроїв в українського населення.

1. "Вербування" українських опозиціонерів, здебільшого з ВО "Батьківщина" та початок у другій половині листопада "Тарифного Майдану". Фінансування та організація найбільших майданів на південному сході України:

  • критика чинної влади;
  • підбурювання населення проти підвищення пенсійного віку;
  • розслідування корупційної діяльності Петра Порошенка із залученням депутатів від БПП Мустафи Найєма, Світлани Заліщук, Сергія Лещенка через західні російські канали тощо.

Цікаво, що все це "планують" саме в час, коли населення одержить повідомлення про необхідність сплати комунальних послуг та не встигне оформити субсидії.

2. Залучення "потрібних" осіб до Збройних Сил України.

3. Проведення розмов із лояльними представниками української влади, "наобіцяти" їм економічну й політичну підтримку РФ.

4. Організувати загони "тітушок" через соцмережі.

5. Підбурити нацменшини, в тому числі російськомовні.

6. Лобіювати свої інтереси за допомогою ЗМІ. Примітно, що для посиленого тиску РФ на Україну та ЄС у плані пропонують використовувати ресурс Євгена Лебедєва (власник видавництва Evening Standard). 

Крім усього, план "Шатун" передбачає й інформаційний вплив на президента Порошенка та його найближче оточення.

Просування "федерального статусу Закарпаття" 

В іншому документі чітко розписані заходи для відокремлення Закарпаття від України. Так, для координування радикальних сил у регіоні "планують" активізувати діяльність організації "Русинська Рудина". Для цього передбачають залучення щонайменше 1000 осіб.

Для популяризації цієї організації в документі перелічують такі заходи: розклеювання листівок, проведення зібрань та публічних акцій насильства над представниками "Правого сектору" й інших "бандерівських груп". 

Крім дії радикальних сил у регіоні, передбачили й активізацію "мирно" налаштованого "Русиньского руху". Ця організація нібито повинна добиватися федералізації за рахунок референдумів та агітації. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація