Свавілля російських військових кораблів у водах України розгляне міжнародний суд

Свавілля російських військових кораблів у водах України розгляне міжнародний суд

Фото: Міноборони Росії

Зібрані факти долучать до майнових претензій до Росії.

У Чорному морі українські прикордонники потрапили під приціл гармат російських військових кораблів. Інцидент стався в районах Галіцинського та Одеського газових родовищ в українських територіальних водах, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

При наближенні корабля "Поділля" до анексованих бурових газових веж росіяни націлили на нього гармати. А над палубою промчав російський бомбардувальник. "Ваша мета перебування у внутрішніх водах України? Чи є дозвіл прибережної держави на проведення таких робіт?" - запитали прикордонники по рації. "Я з вами не уповноважений розмовляти. У нас є дозвіл від Російської Федерації", - відповіли з російського судна. Звідти відмовилися надавати інформацію про те, яке підприємство здійснює видобуток газу та піску з українського шельфу.

У Чорному морі українські прикордонники потрапили в приціл гармат російських військових кораблів

У Чорному морі українські прикордонники потрапили в приціл гармат російських військових кораблів

Українські катери нарахували з десяток земснарядів, які перебувають під охороною військових і прикордонників РФ. Факт крадіжки українських ресурсів зафіксовано для судових позовів проти Росії. У відповідь росіяни вивели два 140-метрові кораблі з крилатими протикорабельними ракетами типу "Уран", твердить керівник управління морської охорони ДПСУ Владислав Смирнов. Попри психологічний тиск, інспектори продовжили збір необхідної інформації та фільмування всіх подій на відео.

"Вони знаходяться безпосередньо на континентальному шельфі України, а ніяк не Криму – це однозначно. Візуальний огляд свідчить, що однозначно проводиться виробнича діяльність, а не підтримання життєдіяльності платформ, як було сказано нам при розмові", - наголосив представник "Чорноморнафтогазу" Леонід Мельник. Після захоплення Криму окупанти привласнили всі активи й обладнання цього підприємства. Захопили і чотири морські бурові платформи, дві з яких – надсучасні так звані "вежі Бойко". Здобуті інспекцією матеріали додадуть до судових позовів проти Росії, яка лише в газодобувній галузі завдала збитків Україні на сотні мільйонів доларів.

Кореспондент ТСН Сергій Осадчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація