Таємна родина та маєток у Чехії. Журналісти розслідували, як живе екс-генпрокурор Шокін

Таємна родина та маєток у Чехії. Журналісти розслідували, як живе екс-генпрокурор Шокін

Фото: УНІАН

Цивільною дружиною колишнього очільника ГПУ називають Оксану Гриневич.

Колишній генпрокурор Віктор Шокін має цивільну дружину, маленьку доньку та численне нерухоме майно. Про це заявляють журналісти програми "Схеми" у розслідуванні, опублікованому на "Радіо Свобода".

Оксана Гриневич / Фото: Радіо Свобода
Журналісти стверджують, що цивільною дружиною Шокіна є Оксана Гриневич, яка обіймає керівну посаду у лікарні "Феофанія". Щоправда, у лікарні не з'являлась давно, оскільки з лютого 2013 року перебувала спочатку на лікарняному, а потім у декретній відпустці. Саме на неї записана більша частина майна, яке, як повідомляється у розслідуванні, належить Шокіну.

На користь того, що Гриневич пов'язана з Шокіним говорить те, що у 2009 році вона була прописана у будинку на Печерську, землею під яким володів на той момент Шокін. З 2010 року протягом трьох років вона була прописана у квартирі батьків екс-генпрокурора. Крім того, коли у "діамантового прокурора" Олександра Корнійця проводили обшуки, його дружина писала SMS-повідомлення "Оксані Шокіній" - скрін з цією перепискою є у матеріалах слідства. Журналісти зателефонували за номером, на який писали повідомлення, і жінка підтвердила, що вона є Оксаною Гриневич. Зазначимо, що Корнійця називають наближеною до Шокіна особою.

Фото: Радіо Свобода

Оксана Гриневич у 2014 році, коли Шокін ще був заступником генпрокурора, стала власницею фірми в Чехії. Цій фірмі належить маєток у елітному празькому районі Небушіце. Приблизна вартість будинку – 10 мільйонів гривень. Ознак, що тут постійно хтось мешкає, стверджують журналісти, не видно.

"Цей будинок вони купили десь 2 роки тому. Я їх особисто не знаю, але точно бачила. Не знаю, чи це політик, чи ні, та чи з України він – але точно не чех. Знаю, що в них є маленька дитина. Але протягом літа я тут нікого з них не бачила", – розповіла журналістам мешканка сусіднього будинку.

Будинок у Чехії / Фото: Радіо Свобода

Будинок у Чехії / Фото: Радіо Свобода

Оксана Гриневич також володіє кількома земельними ділянками та будинком на майже 300 квадратів у селі Пилява Київської області, що неподалік Сухолуччя. Спочатку Гриневич купила 29 соток, згодом рішенням сільради влітку 2015 року, коли Шокін вже був генпрокурором, Гриневич отримала ще 12 соток землі поруч. І тут, за твердженням журналістів, теж ніхто давно не проживає.

Ділянки, якими володіє Гриневич / Фото: Радіо Свобода

Будинок на ділянці / Фото: Радіо Свобода

Крім того, до 2014 року Шокін володів маєтком на майже 900 квадратних метрів в селі Забір'я під Києвом – цього майна не було у декларації колишнього генпрокурора. Через місяць після призначення на посаду заступника генпрокурора, Шокін подарував цей розкішний будинок та землю під ним своїй доньці Вероніці-Анастасії Гриневич. На момент дарування їй був лише один рік. У договорі дарування матір'ю дитини значиться Оксана Гриневич, а батьком – Віктор Шокін. Журналісти зауважують, що будинок перебуває під посиленою охороною, що може вказувати на те, що генпрокурор міг тут постійно проживати.

Договір дарування майна / Фото: Радіо Свобода

Подарований донці маєток / Фото: Радіо Свобода

З офіційно задекларованого майна у Шокіна є квартира на вулиці Ярославів вал у Києві, а також земельні ділянки у селі Ленди Київської області. Сусіди із села кажуть, що навіть не пам'ятають, коли його тут востаннє бачили. Також Шокін досі продовжує офіційно орендувати у сільради ділянку впритул до подарованого доньці маєтку – тут є місце для городу та худоби.

В цьому будинку - квартира Шокіна / Фото: Радіо Свобода

Майно у селі Ленди / Фото: Радіо Свобода

Орендована ділянка, що розташована впритул до маєтку доньки / Фото: Радіо Свобода

У розслідуванні зауважують, що відповідно до декларацій, у 2013 році Шокін отримав всього 400 тисяч гривень доходу, у 2014-му – 950 тисяч гривень, у 2015-му – 837 тисяч гривень, цих сум не вистачило б навіть на один маєток у Чехії. Крім того, за твердженням юристів, у декларації повинно вказуватись й майно осіб, з якими декларант веде спільно господарство, тобто з цивільною дружиною включно. У декларації Шокіна ж в графах "майно родини" - прочерки.

За свого генпрокурорства Шокін розповідав, що з міркувань безпеки вимушений ночувати у різних квартирах, побоюючись замаху.

Нагадаємо, 29 березня Верховна Рада проголосувала за відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Таке рішення підтримало 289 нардепів. Окрім того, сам Шокін, коментуючи свою відставку, заявив, що піде на пенсію. Порошенко підписав відставку 3 квітня. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація