Таємниці Сатанова: монастирський камінь і особливі мінеральні джерела

Таємниці Сатанова: монастирський камінь і особливі мінеральні джерела

Фото: wikimedia.org

Містечко розраховує потрапити до переліку семи маленьких чудес України.  

Містечко Сатанів, по якому колись проходив кордон між Польщею і Радянським Союзом, а також Австро-Угорщиною і Російською імперією, претендує на звання "7 див України" у номінації "малі міста та містечка". Із 21 міста в листопаді мають відібрати 7 найкращих, про які знімуть фільми і розроблять туристичні маршрути, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У містечку є монастир із давньою дзвіницею, з котрої відкривається фантастичний вид на місто. Місцева святиня – камінь, на якому ченці стояли навколішки в молитві цілими ночами. Тепер він принада для паломників. "Якщо постояти на цьому камінчику, не будуть боліти ноги. Є випадки зцілення від хвороб ніг. Люди, які отримують полегшення, лишають своє взуття", - розповідають у монастирі.

Цілюща вода, скелястий краєвид, видовищні руїни: чим вабить містечко Сатанів

Цілюща вода, скелястий краєвид, видовищні руїни: чим вабить містечко Сатанів

Колись Сатанів мав славу суто єврейського містечка. "Сатанівська єврейська громада мала певні привілеї до революції. Євреї великі податки сплачували і місцевій скарбниці, і місцевим власникам", - каже екскурсовод Валентина Кравчук. Тепер у найбільшому етнічному центрі Поділля та Волині не лишилося жодного єврея. Майже всіх знищили в часи Другої світової війни. Хто вцілів – або помер, або виїхав за кордон. Але найдавнішу синагогу Східної Європи вдалося врятувати. Це один із найкращих зразків культових споруд оборонного типу, які збереглися до нашого часу. На місцевому юдейському цвинтарі прощі хасидів не спостерігається. Єврейська громада лише нещодавно почала вивчати поховання, які датуються ще ХVI сторіччям.

У містечку також збереглася справжня в'їзна брама. А сам Сатанів розбудований у невипадковому місці – там найбільші запаси мінеральних вод Східної Європи. Наразі вивчено лише 5 джерел, біля яких розташовані санаторії. Але перспективних робіт у цьому напрямку ще дуже багато. "Є джерела для очей, є джерела для нервової системи. Науково ми ще до них не приступали", - каже головний лікар санаторію Вадим Цимбал.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація