Тепер ми знатимемо, що їмо

Виробники можуть і не здогадуватися, яку продукцію вони закуповують, адже відрізнити - ні на вигляд, ані на смак - чисту від трансгенної продукції - не можливо (Фото: greenpeace.org)
Укрaїнa 8 вересня, 2007, 20:54 805
Додати до обраного
Українці щодня, самі того не підозрюючи, вживають трансгенну картоплю, ковбасу, хліб, сири та цукерки.

Жоден вітчизняний виробник на упаковці досі не писав про застосування генетично-модифікованих організмів. А вже з листопада уряд запровадив обов'язкове маркування трансгенних харчів, якщо їх вміст перевищує 0,9%. Утім, механізму, як це робити, досі немає. Та й відповідні лабораторії є лише в Києві.

У лабораторії молекулярно-генетичних досліджень - гаряча пора. Виробники дедалі частіше везуть сюди свою продукцію та сировину. Тут на основі аналізу ДНК визначають, чи є геномодифікованим організм, чи ні.

Легальні виробники м'ясопродуктів розгублені. Поставити саме маркування на виріб - не складно. Труднощі в іншому - перевірити всю сировину на вміст ГМО. До цього такі аналізи фактично не проводили - не було закону.

Галина Василик скаржиться: виробники можуть і не здогадуватися, яку продукцію вони закуповують, адже відрізнити - ні на вигляд, ані на смак - чисту від трансгенної продукції - не можливо. Це тепер вони зобов'язані перевіряти на трансгенність у лабораторіях.

Суперечки щодо безпечності трансгенів досі не вщухають. Однозначно сказати, як саме впливає такий продукт на людину, не береться ніхто. Уже доведено, що окремі геномодифіковані лінії картоплі, кукурудзи та сої - токсичні та алергенні, а інші сполуки цих рослин виявилися цілком безпечними.

Відтак, маркуванням виробники не лише інформуватимуть, що харч є трансгенним, а й трансгенний за певною, нешкідливою, ознакою.

Офіційно у країні не зареєстровано жодного трансгенного сорту. А за неофіційною інформацією, ними засіяно близько мільйона гектарів землі. Якщо з часом контроль харчів, що продаються у магазинах якось відрегулюють, то що робити з базарною продукцією, поки не зрозуміло. Самі господині можуть і не здогадуватися, що скажімо вирощують геномодифіковану картоплю. А перевірити все насіння, що кидають у вітчизняні ґрунти, поки ніхто не в змозі.

Трансгенні харчі. Тепер ми знатимемо, що їмо

Укрaїнa 8 вересня, 2007, 00:00

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН / А.Ф.
Побачили помилку - контрол+ентер
Укрaїнa 8 вересня, 2007, 20:54 805
Додати до обраного
Всього коментарів: 0
Вибір редакції