Тимчук пояснив, навіщо Росії фарс із затриманими "українськими диверсантами"

Тимчук пояснив, навіщо Росії фарс із затриманими "українськими диверсантами"

Фото: Reuters

Депутат вважає, що версія ФСБ зовсім непереконлива.

Москва могла придумати легенду про затриманих у Криму "українських диверсантів" напередодні розробки "дорожньої карти" щодо Донбасу в рамках нормандської четвірки.

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав народний депутат і голова групи військово-політичних досліджень "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Парламентар перерахував причини, за якими затриманий на окупованому півострові українець Дмитро Штибліков навряд чи є диверсантом Міноборони.

За словами Тимчука, під час проходження військової служби він не мав ніякого відношення до розвідки і не міг бути завербований.

"ГУР МОУ, агентом якого Штибліков нібито був (при цьому, проходячи військову службу, не мав ніякого відношення до ГУР), могло завербувати його тільки до анексії Криму (після анексії всі публічні особи, які хоч найменшим чином висловлювали коли-небудь проукраїнську позицію, автоматом опинилися "під ковпаком" тієї ж ФСБ). Тобто тоді, коли ГУР МО України не мала законного права проводити операції на території України, в тому числі операції з вербування (ця можливість шляхом зміни в законодавство України з'явилася у ГУР значно пізніше)", - написав депутат.

Також він висловив сумнів, що для проведення диверсій українські розвідники використовували б публічну особу.

"Відомий аналітик і експерт, який тягається містом з авоською з тротилом і автоматом на шиї – видовище, яке можуть собі уявити, очевидно, лише трударі з ФСБ", - додав Тимчук.

Він також зазначив, що затримання "української ДРГ" в Криму дивним чином збіглося з ескалацією конфлікту на Донбасі і виробленням в рамках нормандської четвірки "дорожньої карти" по Донбасу, що має відбутися наприкінці листопада 2016 року.

"Намагаючись тиснути на Київ, продавлюючи своє бачення "дорожньої карти" (а саме – послідовність "відвід озброєнь - взяття кордону під контроль - місцеві вибори - особливий статус Донбасу"), Москва застосовує всі можливі методи. Тому до появи "дорожньої карти" нам вже точно не варто чекати затишшя в зоні АТО, а також варто очікувати подальших провокацій російських спецслужб, у яких одне завдання – виставити Україну в образі держави-терориста і ослабити таким чином її позиції на переговорах за участю Заходу", - написав депутат.

Про те, що затримані в Криму українці не мають відношення до розвідки, раніше писали ЗМІ.

Брат Дмитра Штиблікова відкинув звинувачення в тому, що його родич працював на Мінборони і заявив, що він давно був у списках ФСБ.

Журналіст "Нової газети" Антон Наумлюк повідомив, що Штибліков регулярно виступав експертом в ЗМІ та на науково-практичних конференціях.

Також він написав і про другого затриманого – Олексія Бессарабова. 

"Олексію Бессарабову 40 років, в 2013 році брав участь у Євроатлантичної літньої академії, зустрічався з послом України в Польщі. Академія — двотижневий семінар у Варшаві для аналітиків, журналістів та експертів. У 2013 році семінар пройшов вперше, в ньому взяли участь 44 представника Азербайджану, України, Молдови, Грузії, Білорусі та Вірменії. Була організована і фінансувалася Європейським коледжем, Польсько-американським фондом свободи та німецького фонду Маршалла. Бессарабов теж був експертом "Номоса", публікувався і багато коментував", - йдеться в повідомленні.

Щодо останнього затриманого  - Володимира Дудка - інформації поки немає.

Нагадаємо, Федеральна служба безпеки Росії заявила, що в середу, 9 листопада, у Севастополі нібито були затримані представники української розвідки. Відповідне повідомлення з'явилося на офіційному сайті відомства. Українців назвали членами "диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки МОУ", які нібито планували диверсійні акції на об'єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення окупованого РФ півострова Крим.

У Міноборони спростували заяву ФСБ про затриманих у Криму нібито українських диверсантів і наголосили, що їх немає на окупованому півострові.

ФСБ повідомила про затримання групи українців в окупованому Севастополі

ФСБ повідомила про затримання групи українців в окупованому Севастополі

Повʼязані теми:

Наступна публікація