ТОП-3 шахрайських оборудок: як не потрапити на гачок інтернет-шахраїв

ТОП-3 шахрайських оборудок: як не потрапити на гачок інтернет-шахраїв

Аферисти наживаються на довірливих українцях / Фото: Pexels

Людям надсилають фейкові повідомлення із банку та крадуть значні суми коштів. 

Журналісти програми "Гроші" назвали три найпопулярніші способи ошукати людей на покупках в Інтернеті.

Українцям слід остерігатися інтернет-шахраїв, адже вони знають безліч схем, як надурити юзерів та вийти сухими з води.

Схема перша - дзвінок із банку. Оксана Кулієва продавала дитяче ліжечко. Ним довго ніхто не цікавився, але щойно жінка знизила ціну - подзвонили начебто з комісійного магазину.

Чоловік навіть трохи поторгувався, і врешті-решт погодився купити ліжко. Він взяв номер банківської картки, і пообіцяв невдовзі переказати кошти. Кілька днів від псевдомагазину не було ні звістки ні чутки, аж несподівано жінці не зателефонував "представник банку". Він розповів їй, що карта нібито було заблокована для надходження коштів від юридичних осіб. Аби "розморозити" рахунок, співрозмовник попросив Оксану скористатися мобільним додатком і вивідав у неї всі дані про дві її картки. Коли жінка зрозуміла, що її ошукують, грошей на жодній з карток уже не було.

Як безпечно купувати товари через Інтернет

Як безпечно купувати товари через Інтернет

Схема друга – шахрайський сайт. Більш вигадливі шахраї відкривають власні інтернет-магазини. Витрати мізерні – наразі зробити сайт можна за кілька тисяч гривень, натомість нажитися на ньому – ледь не на мільйони.

Віталій Сеник, старший інспектор департаменту кіберполіції, розповів журналістам, що на таких сайтах товари пропонують за приємними цінами, тому ошуканий покупець вносить передоплату для придбання.

"Якщо особу зацікавив певний товар, його ціна, вартість якого значно нижча, ніж реалізується в інших магазинах, то, звісно, особа цікавиться цим товаром, телефонує шахраю, шахрай, як правило, просить здійснити попередньо оплату 10, 20, 50%", - розповів експерт.

Виходить, що люди перераховують кошти за неіснуючий товар.

Схема третя - гроші нараховано.  Тетяна Скурська продавала ігрову приставку, і врешті – віддала її водієві маршрутки. Шахрай, домовившись про зустріч, раптом повідомляє, що не може на неї прийти і пропонує віддати товар його товаришу чи кур'єру, але після того, як на рахунок надійдуть гроші.

На мобільний Тетяни прийшло СМС із повідомленням про нарахування коштів, однак не від банку, а від звичайного приватного номера.

Такого афериста знайшла і знімальна група "Грошей". Журналісти спробували продати у Мережі планшет. Невдовзі їм передзвонив зловмисник. Шахрая не цікавили ані характеристики гаджета, ні його стан, проте чоловік переконував, що готовий заплатити не вагаючись. СМС про зарахування шести тисяч гривень прийшло журналісту зі звичайного номера, а не банківського. До покупця знімальна група вирушила разом із поліцією.

Довге з'ясування обставин і виявляється, що підставний таксист, який мав забрати товар – просто кур'єр, якого замовили, щоб забрати планшет, нібито у знайомих. У фіналі журналістського переслідування шахраїв кореспонденти грошей написали заяву в поліцію. Її зареєстрували, але одразу сказали – вірогідність розкриття такого випадку мізерна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація