Топ маразмів. Масове вбивство на Майдані-3 та погрози нідерландцям від псевдо-"Азову"

Топ маразмів. Масове вбивство на Майдані-3 та погрози нідерландцям від псевдо-"Азову"

Топ маразмів. Масове вбивство на Майдані-3 та погрози нідерландцям від псевдо-"Азову"

ТСН.ua зібрав найбільш недолугі вигадки бойовиків та фейки російської пропаганди, які набули популярності у Мережі.

За останні кілька тижнів російська пропаганда та бойовики "ЛНР" і "ДНР" наштампували чимало фейків, які увійшли до чергового "Топу маразмів".

Але усі їх перекрив скандал з росіянкою, редактором "Інтеру", яка дозволила собі брудну лайку в ефірі під час розмови журналіста з родичами героїв "Небесної сотні" та виявилася прихильницею бойовиків "ДНР".

Агенти Кремля

Громадянка РФ Марія Столярова, яка працювала продюсером програми "Подробиці тижня", що виходить на телеканалі "Інтер", під час прямого включення з Майдану Незалежності перервала спілкування з родичами активістів, загиблих у лютому 2014 року, вживаючи нецензурну лексику. "Нумо, давайте закінчуйте цю х*йню", - сказала Столярова.

 

Це висловлювання спричинило неабиякий скандал. Столярова виправдовувалася тим, що лайка була спрямована іншому редактору, а вона начебто просто переплутала кнопки і її слова пішли у пряме включення. Проте запитання, чи є в її словах правда, відійшло на другий план, коли виявилося, що Столярова раніше працювала на російському каналі "Рен ТВ", публікувала у соцмережі антиукраїнські висловлювання і фото в обіймах з бойовиками "ДНР"

Справа викликала неабиякий ажіотаж. Нардеп Андрій Тетерук звернувся до голови СБУ Василя Грицака з проханням надати кримінально-правову оцінку діям Столярової та за наявності в них злочину притягнути до кримінальної відповідальності. СБУ не знайшло достатніх підстав для відкриття провадження, але видворило Столярову з України

З України вигнали шеф-редакторку програми “Подробиці тижня” Марію Столярову

З України вигнали шеф-редакторку програми “Подробиці тижня” Марію Столярову

Але напруга не вщухла навіть після видворення скандальної редакторки. Канал "Інтер" опинився в облозі активістів. Серед них - бійці "Азову". Вони вимагають припинити проросійську редакційну політику телеканалу. А от за нецензурну лайку в ефірі на "Інтер" чекає позапланова перевірка, яку призначала Нацрада з питань телебачення. 

Як зробити фейк за 20 хвилин

Ще наприкінці січня у Мережі з'явилося відео з озброєними чоловіками, які назвалися бійцями полку "Азов" та пообіцяли "знищувати нідерландців", якщо не буде терміново ратифікована Угода про асоціацію. 

Автори ролику підготували його до референдуму, який відбудеться в Нідерландах 6 квітня. Чоловіки говорили англійською та українською, а наприкінці відео спалили голландський прапор.

Пізніше з'явилося ще одне відео-залякування.

В "Азові" одразу спростували свою причетність до скандальних відео, а нещодавно зняли відеовідповідь "Як зробити фейк за 20 хвилин", іронічно продемонструвавши процес знімання звернення нібито від "жителів "Новоросії", бійців "батальйонів "Спарта" і "Сомалі". 

Як воскресити старий фейк

Днями пропагандистські російські ЗМІ знову розтиражували вигадану новину про те, що нібито Верховна Рада звернулася до хуралу, парламенту Монголії, з вимогою компенсації за зруйнування Києва військами Батия у XIII столітті і геноцид українського народу.

Про цей "анекдот" згадали в ефірі російського радіо "Вести.ФМ"  29 лютого, під час інтерв'ю з прес-аташе посольства Монголії в РФ Намсраєм Лхагвасуреном. Дипломат нібито підтвердив факт звернення українського парламенту до монгольського в травні 2015 року. Однак пізніше у коментарі телеканалу "Дождь" дипломат пояснив, що під час ефіру лише переказав зміст "інтернет-сенсації", а в посольстві нічого не знають про існування такого листа.

А чи був хлопчик?

На початку лютого знову згадали про фейк з 13-річною росіянкою Лізою, яку начебто зґвалтували у Берліні у січні. Тоді "справа Лізи" призвела до дипломатичного скандалу між Росією та Німеччиною. Росіяни звинувачували німецьку поліцію у замовчуванні зґвалтування, якого - як свідчили факти - не було.  Німці дали відповідь - відкрили кримінальну справу проти журналіста "Першого каналу" Івана Благого, який зняв фейковий сюжет про "зґвалтування".

Справа з нібито зґвалтованою російською дівчинкою в Берліні розкрита

Справа з нібито зґвалтованою російською дівчинкою в Берліні розкрита

Про перевірку законності сюжету клопотав адвокат Мартін Лютле. Він вважає, що сюжет "Першого каналу" знятий у дусі російської пропаганди і служить для розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Російському журналістові тепер загрожує від трьох місяців до п'яти років в'язниці.

Дитяча психіка

Пропагандисти бойовиків особливо активно працюють на найбільш незахищену аудиторію - дітей. Так, у лютому у Луганську видали дитячий журнал "Ввічливі чоловічки"

Головний редактор цього шедевру Сергій Колесников назвав головною метою журналу "духовно-патріотичне виховання підростаючого покоління". Звичайно, що може бути духовнішим, ніж зображення ненависних українських політиків у вигляді огидних тварин з відповідними іменами: "Великий Свин", "Жадібний Кролик" тощо.

Фото: ЛуганськІнформЦентр

Донецькі сепаратисти вирішили не відставати від своїх колег із "ЛНР" та виспустили буквар, "героями" якого стали президент РФ Володимир Путін, бойовик "Моторола" та інші. А портрет відомого ідеолога "Новоросії" Ігора Гіркіна (Стрєлкова) взагалі прикрашає обкладинку.

Кожного "героя" автори прославляють у віршованій формі. А судячи з фото, прихильники "русского мира" небагато грошей витратили на чорно-білі книжки, які більше нагадують зошити.

Розстрілюють "своїх"

Дива жорстокості демонструють і ватажки бойовиків. Через дезертирство "бойових одиниць" з незаконних збройних формувань на Донбасі, яке стало масовим у січні цього року, ватажки "ДНР" дозволили розстрілювати бойовиків, які тікають від "служби".

Для цього, як повідомила українська розвідка, було прийнято рішення про розгортання в тилу "3-ї окремої мотострілкової бригади" в Горлівці. Функції "загороджувальних загонів" виконують оперативні групи так званого міністерства держбезпеки "ДНР". Командирам надано дозвіл на застосування зброї проти бойовиків-дезертирів.

Зазначимо, що це вже не перші випадки використання бойовиками таких "каральних загонів". Про їхню тактику повідомлялося під час численних наступів протягом минулого року. 

Така болісна євроасоціація

Російські ЗМІ вигадали фейк про перепону євроасоціації України через механізми Світової організації торгівлі (СОТ).

У статті російського видання "Известия"  йдеться про те, що п'ять латиноамериканських країн - Венесуела, Аргентина, Нікарагуа, Еквадор і Куба, а також Росія, - подали скаргу у СОТ на угоду України та ЄС. Мовляв, ЄС дискредитував експортерів з інших країн, дозволивши Україні тимчасовий експорт товарів до ЄС без сплати мит.

Однак українські журналісти "Європейської правди" з'ясували у дипломата, що працює у системі СОТ, що це повідомлення не відповідає істині. На його думку, російські журналісти неправильно трактували декілька абзаців щорічного звіту СОТ за 2015 рік. На 51-й сторінці Звіту йдеться про обговорення майбутньої ЗВТ України та ЄС під час засідання Ради з торгівлі товарами СОТ, що відбулося у листопаді 2014 року. Тоді питання збитків промисловості РФ дійсно обговорювалося, але пояснення української сторони повністю задовольнили всіх присутніх.

"Третій Майдан"

Фото: Reuters
20 лютого у день вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні люди у камуфляжі, які назвалися "Революційними правими силами", зайняли актовий зал у готелі "Козацький" і встановили два намети на Майдані, під час чого сталася штурханина з силовиками. Наступного дня так звані активісти встановили ще п'ять наметів, а надвечір виголосили свої умови владі: перевибори парламенту та відставка Кабміну Яценюка.

Це явище отримало назву "Третій Майдан", що було дещо передчасно, адже масової підтримки у мешканців Києва не отримало. 22 лютого представників РПС виселили з готелю "Козацький" і почали демонтувати намети, прибирання яких пройшло спокійно і повністю завершилося 26 лютого. 

Але такий розвиток подій не завадив російським ЗМІ видати фейк про те, що у сутичках на Майдані протягом 18-20 лютого загинули 67 осіб.  Як з'ясувало видання "Радіо Свобода", журналісти використали повідомлення українського інформаційного агентства УНІАН дворічної давнини. Цей "флешмоб" почало видання Lenta.ru, після чого замітку передрукували інші сайти "Rusnext русская весна", "Политикус.ру", "Вести недели" тощо.

Фото: Скріншот

Фото: Скріншот

Робота в тилу

Не варто забувати і про рештки Партії регіонів, колишні члени якої діють в Україні під новою вивіскою "Опозиційного блоку". Нещодавно від створеного ними так званого опозиційного уряду пролунала "конструктивна" пропозиція - перенести столицю України до Канева

До речі, це сталося під час презентації альтернативного проекту змін до Конституції. Їхній "прем'єр-міністр" Борис Колесніков назвав перенесення столиці "стрижневим питанням" у цьому проекті, пояснивши таку ініціативу тим, що там "знаходяться святі шевченківські місця".

Примітно, що Колесніков як аргумент навів приклади США з Нью-Йорком та Вашингтоном, а також Бразилію і Казахстан, "які перенесли столиці і стали успішними".

Цікавинки з-за східного кордону

Тим часом самі росіяни не втомлюються шокувати дивними судовими процесами над своїми громадянами, повістками новонародженим у військкомати та іншими недолугими вигадками.

Найбільше уваги в лютому привернув процес масового знесення торгових павільйонів у Москві. Найбільше людей обурило те, як це відбувалося - під покровом ночі і без жодних перевірок. За свідченнями очевидців, це більше нагадувало руйнацію, аніж демонтування. Правоохоронці агресивно розкидали конструкції, зносили їх тракторами. І подекуди навіть не звертали уваги на присутність людей у будівлях.

Шокував і суд у Ставрополі над блогером Віктором Красновим, якого звинувачують в образі почуттів віруючих під час суперечки в соцмережі "ВКонтакте". Восени 2014 року Краснов написав коментар зі словами "Бога немає", а також назвав Біблію "збіркою єврейських казок". Чоловік, якому були адресовані коментарі Краснова, написав заяву на блогера в правоохоронні органи. Краснов навіть провів місяць у психіатричній лікарні. Його визнали осудним, тож тепер судять за статтею 148 КК РФ "образа почуттів віруючих", яку в Росії вигадали після процесу над учасницями групи Pussy Riot. Стаття передбачає покарання у вигляді великого штрафу і позбавлення волі на строк до трьох років.

Фото: Грани.Ру

А у Сибіру відпрацьовували інший важливий аспект життя росіян. У Тинді школярів навчали основам розгонів демонстрацій. Акцію провели до свята - Дня захисника, яке в Росії відзначають 23 лютого. Заступник місцевого керівника МВС Олексій Русецький пояснював дітям, що щит і гумовий кийок діють страхітливо на тих, хто у порушення закону і порядку проводить несанкціоновані мітинги і демонстрації.

Пропаганда продовжує роботу і в Криму. У Сімферопольському районі півострова трьом новонародженим хлопчикам урочисто вручили свідоцтва про народження і повістки у військкомат на 2032 рік. Таку акцію "мін'юст" назвав "урочистим обрядом реєстрації народження "Росії славні сини".

Видання "Медуза" зазначає, що, судячи з усього, йдеться про повістки для постановки на облік у військкоматі. Відповідно до закону, постановка на облік здійснюється в період з 1 січня по 31 березня в рік досягнення підлітком віку 17 років. Таким чином, новонародженим з Сімферопольського району повинні були видати повістки тільки на 2033 рік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація