Товстун і "укропівець". Земляки Панова називають маячнею заяви ФСБ про диверсанта

Товстун і "укропівець". Земляки Панова називають маячнею заяви ФСБ про диверсанта

Фото: facebook.com/sergatskova

В Енергодарі не ймуть віри в те, що активіст міг керувати ДРГ "по вихідним", працюючи на АЕС.

В Енергодарі, де живе затриманий буцімто за диверсії у Криму українець Євген Панов, обвинувачення російської влади супроти нього називають нісенітницею. 39-річного чоловіка, якого ФСБ РФ називає співробітником ГУР Міноборони України та командиром диверсійної групи, там знають як водія АЕС і активіста місцевої самооборони, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Він ніс варту на блокпостах, а згодом разом із товаришами служив у 37-му батальйоні 93-ї бригади. Після демобілізації повернувся до звичної роботи та громадської активності. Мав зайву вагу і був геть непідготовленим до диверсійної діяльності. "140 кілограмів ваги – для таких диверсійних робіт. З мішком 40 кілограмів, як пишуть – ну, ви уявіть! 180 кілограмів. Куди він там – це абсурд. Хто у розвідку бере з такою статурою", - кажуть земляки Панова.

Жертва викрадення чи диверсант: як Євген Панов потрапив до окупованого Криму

Жертва викрадення чи диверсант: як Євген Панов потрапив до окупованого Криму

Чоловік поїхав із міста минулої п'ятниці, збирався відпочити зі своїми друзями. "Останнього разу дружина з ним розмовляла у суботу ввечері. Він подзвонив сказати, що все нормально, завтра буде. В неділю він уже не виходив на зв'язок", - каже брат затриманого росіянами українця Ігор Котелянець.

Дружина наразі уникає зайвих контактів, а старенька мама перебуває у вкрай важкому психологічному стані. Рідні всерйоз побоюються за її здоровья. У міськраді Енергодара не можуть повірити, щоби чоловік, який активно займався волонтерською діяльністю та був обличчям місцевої самооборони, міг керувати ДРГ. До того ж, Панов був штатним працівником запорізької атомки, на роботу виходив щодня. "Ну як робітник підприємства може ще й десь служити?", - не розуміє міський голова Олександр Музика.

У версії російських силовиків є маса нестикувань, кажуть друзі Євгена. "От як він вийшов із дому восьмого в синій футболці – і до десятого, так по телевізору і показали в синій футболці. Не забруднився, нічого", - звертає увагу Євген Матюхін. "ДРГ складалося з 15 чоловік. Покажіть усіх інших! Чому показують тільки Панова? Тому що він член партії "Укроп" і член виконкому по квоті "Укропу"? Тобто такий бандерівець, дітей їсть? Де решта? Була перестрілка. Де автоматична зброя з перестрілки?", - питає депутат Енергодарської міськради Артем Дубков.

Товариші Панова вважають, що того викрали і таємно вивезли з України, у який саме спосіб – розслідують поліція та СБУ. Попередня версія – морем. Однопартійці Панова просять скликати позачергову сесію Верховної Ради і терміново звернутися до провідних держав світу, міжнародних організацій, правозахисників із закликом засудити такі дії Росії та її намагання розпочати "боротьбу з тероризмом" на території нашої держави. Друзі Панова сподіваються на краще, але визнають – найімовірніше, найближчим часом росіяни Євгена не випустять. Чоловік потрібен ФСБ, щоби виправдати власні агресивні кроки.

Нагадаємо, 10 серпня Федеральна служба безпеки РФ повідомила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, а також у загибелі двох російських силовиків.

7 серпня у російських ЗМІ почала з'являтися інформація про нібито перестрілку на адміністративному кордоні з Кримом. За словами "прикордонників" на кримському боці, саме через цю інформацію кордон закрили у обидві сторони, почали встановлювати блокпости і підняли у небо вертольоти.

ФСБ також заявили, що в результаті проведених оперативно-розшукових заходів в ніч на 7 серпня в районі міста Армянськ було виявлено групу диверсантів.

Крім того, у ФСБ заявляють, що в ніч на 8 серпня спецпідрозділами Міністерства оборони України нібито було скоєно ще дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп, яким запобігли силові підрозділи ФСБ Росії і взаємодіючих відомств.

Пізніше ФСБ РФ опублікувала в Мережі кадри з "українським розвідником", нібито затриманого в Криму у складі "диверсійної групи". За даними російської спецслужби, саме він є одним із організаторів майбутніх терактів.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв про сценарії, які Кремль може реалізувати в напрямку України. Голова Ради нацбезпеки повідомляв, що є всі підстави підозрювати масштабний наступ російських військ.

Кореспондент ТСН Яків Носков

Повʼязані теми:

Наступна публікація