Transparency International підрахувала вартість автопарку українських суддів

Transparency International підрахувала вартість автопарку українських суддів

В середньому на одного суддю приходиться більше одного авто.

Антикорупційна організація Transparency International Україна спільно з сайтом про судові спори "Перша інстанція" проаналізували декларації українських суддів та визначили хто яким автопарком володіє.

Підрахунки відбувалися у рамках проекту "Судді під прицілом" за підтримки Посольства США в Україні.

Були проаналізовані декларації суддів п'яти українських судів, що були подані у минулому році. Підраховувалась кількість та орієнтовна вартість суддівських автомобілів відповідно до ринкових цін.

Було досліджено автопарки Київського апеляційного адміністративного суду, Господарського суду Харківської області, Дніпропетровського окружного адміністративного суду, Печерського райсуду Києва, Малиновського райсуду Одеси.

Найзаможнішим із цієї п'ятірки виявився Київський апеляційний адміністративний суд. Вартість автопарку, який належить членам цього суду і їхнім сім'ям, сягає 1 млн. 400 тис. доларів.  

Фото: Transparency International

Як з'ясувалося, в автопарку найбільше машин: Porsche Cayenne, Jaguar  ХF, Audi Q7, Toyota Land Cruiser Prado, Lexus. Середня вартість автомобілів, що перебувають у власності  родин суддів Київського апеляційного адмінсуду, – 18 тис. грн.

Машини представницького класу популярні і в Господарському суді Харківщини. В цілому автопарк цього Господарського суду Харківської області (суддів та членів їх сімей) коштує 1 млн. 30 тис.  доларів. Середня вартість машини – 21 тис. доларів. На 44 члена Господарського суду Харківської області, а також їхніх родичів припадають 60 автомобілів. Деякі з них за вартістю перевищують 70 і 80 тис. доларів.

Наступним йде Дніпропетровський окружний адміністративний суд із автопарком на суму 560 тис. доларів. У сім'ях 80% членів цього суду є автомобілі, ринкова вартість яких перевищує 20 тис. доларів, серед них: Volkswagen Touareg, Audi Q7, Toyota Prado.

За даними AUTO-Consulting, в Україні на 5 громадян припадає лише один автомобіль. Утім, серед суддів статистика автовласників зовсім інша - в середньому на одного суддю приходиться більше одного авто.

Варто зазначити, що за даними Адміністрації президента, середня заробітна плата українського судді складає 16 тисяч гривень на місяць (трохи більше 600 доларів). Такі зарплатні дані підтверджуються деклараціями суддів.

Наразі досі невідомо, як держчиновникам із таким рівнем зарплат вдається обслуговувати, утримувати, а головне купувати автомобілі вартістю в кілька десятків тисяч доларів.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала законопроект про зміни до Конституції в частині правосуддя, який відкриває шлях революційним змінам в судоустрої України.

По-перше, аж до створення нового Верховного суду із новою структурою і складом. По-друге, будуть передбачені механізми повного оновлення тисяч людей у мантіях. Звільнення за спрощеною процедурою і неможливість повернення тих, кого відсіяли. По-третє, відсіяти можуть за те, що не здатен підтвердити походження своїх статків і родини.

До того ж, проводитимуть постійний моніторинг способу життя судді. Оцінювати доброчесність служителя феміди. Крім Вищої кваліфікаційної комісії буде новий орган - Громадська рада доброчесності. По-п'яте, в законах передбачено обмеження суддівського імунітету. Цей законопроект покликаний забезпечити майбутню імплементацію змін до Конституції в частині правосуддя. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація