Три зали суду зайняли родичі загиблих на розгляді справи збитого над Луганськом "ІЛ-76"

Три зали суду зайняли родичі загиблих на розгляді справи збитого над Луганськом "ІЛ-76"

Сьогодні ж обвинувачення передало суду цивільні позови постраждалих

У Павлограді розпочався розгляд справи збитого над Луганськом "ІЛ-76". Бойовики в нього поцілили торік 14 червня, загинули 40 десантників та 9 членів екіпажу. Провадження відкрите за статтею "теракт", а підозру оголосили тодішньому керівнику штабу АТО - генерал-майору Віктору Назарову.

Торік, у грудні, Апеляційний суд Києва відпустив його з-під арешту під заставу в 100 тисяч гривень, яку, начебто, внесли друзі обвинувачуваного. Матеріали справи були готові до слухань у суді вже в березні. Але весь цей час обвинувачуваний ніяк не міг ознайомитися зі справою і постійно змінював адвокатів. Зрештою, до суду провадження таки дійшло.

Сім'ї загиблих, друзі, співслужбовці зайняли одразу три зали засідань, в одному - безпосередньо слухання, в двох інших люди дивилися трансляцію.

У суді посилена охорона. Окрім поліції, ще й спецпризначенці в залі, в коридорах, на вулиці.

Три дні тому виповнилося півтора року від дня трагедії, а люди кажуть ім досі їм важко стримувати сльози. Родичі загиблих сьогодні вперше мали можливість побачити в залі суду людину, яку вони вважають винною у загибелі їхніх чоловіків та синів - начальника штабу АТО, генерал майора Віктора Назарова.

"Він мав декілька попереджень про те , що літак буде знищений. І всі ці попередження були проігноровані", - каже сестра одного з загиблих.

Сам Назаров вдавав, наче не чує цих слів. В стислому інтерв'ю повідомив, що не визнає своєї вини.

У справі 27 томів, постраждалими визнані 70 осіб. Віктора Назарова обвинувачують у недбалості .

"Його обвинувачують за частиною третьою статті 425 Кримінального кодексу України - недбале ставлення військовослужбовці особи до військової служби, за яке передбачено покарання до 8 років позбавлення волі", - каже начальник відділу головної військової прокуратури Максим Крим.

Сьогодні ж обвинувачення передало суду цивільні позови постраждалих про відшкодування моральної шкоди і позов про відшкодування 28 мільйонів за втрату літака та іншого військового майна. Але їх розглянуть, лише якщо доведуть провину підсудного.

Тим часом, сторона захисту, наполягала, і подавала про це клопотання, що справу розглядати в суді ще не можна, бо обвинувачуваний начебто не встиг ознайомитися з матеріалами, хоча на це мав понад півроку, потім, що не з'ясовані терміни АТО та війна і тому подібне. Люди вважають, що це тактика затягування процесу. Зрештою, усі клопотання суд відхилив.

У Павлограді розпочався розгляд справи збитого ІЛ-76, в якому загинуло 49 осіб

У Павлограді розпочався розгляд справи збитого ІЛ-76, в якому загинуло 49 осіб

Повʼязані теми:

Наступна публікація