ТСН покаже історії незламних духом героїв АТО у проекті "Переможці"

ТСН покаже історії незламних духом героїв АТО у проекті "Переможці"

Соломія Вітвіцька стала куратором проекту про героїв АТО «Переможці» / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Масштабний задум втілювали Соломія Вітвіцька, журнал VIVA, відомий фотограф та волонтери.

Ті, хто втратили на війні кінцівки, але не втратили силу духу: ТСН презентує проект "Переможці" - це світлини та історії українських бійців та волонтерів, поранених на сході. Спочатку організатори планували зробити фотовиставку, але задум швидко перетворився на великий мультимедійний проект. До нього долучилися фотограф зі світовим ім"ям, волонтери, відомий глянцевий журнал і американський благодійний фонд, йдеться у сюжеті ТСН.

До офіційної презентації проекту залишається трохи більше місяця, але його автор і куратор, ведуча ТСН Соломія Вітвіцька вже поділилася планами.

"Ось у цій фотостудії впродовж місяця ми готували спільний  проект каналу "1+1" та журналу VIVA -  "Переможці". Наші герої - це люди, котрі бачили війну, але не звикли позувати на камеру – військові, волонтери -вони втратили кінцівки на війні.  І от серед них, зізнаюся, є той, хто надихнув мене на "Переможців", - зізналася Вітвіцька.

З Юрком Весельським команда проекту познайомилася близько року тому у шпиталі. Молодий, життєрадісний і важко було повірити, що цей  20-річний десантник 95 бригади, герой, поранений в обидві ноги, вивів з під обстрілу БТР і врятував життя своїм побратимам. Праву ногу йому довелося ампутувати. І вже після того як йому поставили протез, Юрко зізнався - більше за все боїться, що його жалітимуть. Такі страхи бійців підтверджували і волонтери, які постійно допомагають у  шпиталі

"Людина – це ж не нога, не рука, це не око. Це – душа. Якщо в людини є велика душа і тобі приємно з нею говорити. Ми ж не говоримо до ноги? Ми звертаємося до людини, до особистості", - наголосила волонтерка Ганна Гвоздяр.

Нині герой АТО Юрко, який переконаний, що ставлення до людей із інвалідністю потребує докорінної зміни, заочно навчається у війському ВИШі та повернувся служити у свою частину в Житомирі.

 Тим часом ТСН та журнал VIVA почали працювати над проектом, який би змінив громадську думку і ставлення до людей з інвалідністю. Без вагань і гонорару до команди одразу  приєдналися і відомий фотограф Олександр Мордерер, і арт-директор його фотостудії - Тетяна Рубльова. 

"Ми знімаємо буквально по три-п'ять хвилин. І фактично з першого разу досягаємо потрібного нам результату. Це дивує, взагалі-то є мало "зірок", з котрими вдається отримати такий результат", - прокоментував Мордерер.

Головний редактор журналу VIVA, який готує спецпроект "Переможці", Іванна Слабошпицька зауважила, що її неабияк вразили історії кожного із героїв.

"На початку ми думали, що історії будуть подібні . Але виявилося, що життя - це найкращий сценарист всіх історій. У кожного своя, абсолютно приголомшуюча історія , від якої мурашки йдуть шкірою", - додала Іванна Слабошпицька.

Поки ж тривали знімання, організатори також допомогали громадській організації "Підмога.інфо" вирішувати бюрократичні питання, пов'язані з проблемами протезування. А ще - майже зібрали підписи під петицією до столичної влади щодо встановлення пандусів та ліфтів для людей з інвалідністю.

"Я б хотіла, щоб Україна звернула увагу на те, наскільки зручно хлопцям з такими проблемами приходити додому, приходити на роботу, заходити в метро, користуватися громадським транспортом, навіть знаходиться в тому ж госпіталі", - підсумувала президент і співзасновниця  фонду SAVE LIVES TOGETHER Ірина Пилипенко.

Проект "Переможці" налічує 18 героїв, але фотографій буде більше, оскільки автори кажуть, що роботи  вийшли такими яскравими, що серед них важко було обрати найкращі. 

Уже 3-го лютого  в музеї Тараса Шевченка буде представлений спецвипуск "VIVA-Переможці", цикл сюжетів ТСН і, звісно, сама фотовиставку. 

Кореспондент ТСН Наталка Ярмола та ведуча ТСН Соломія Вітвіцька.

ТСН презентує проект "Переможці"

ТСН презентує проект "Переможці"

Повʼязані теми:

Наступна публікація