Турчинов у День пам'яті нагадав, що українці досі зі зброєю в руках змушені захищати державу

Турчинов у День пам'яті нагадав, що українці досі зі зброєю в руках змушені захищати державу

Він підкреслив, що шлях до перемоги Україна з честю пройде до кінця.

Історія має світ вчити тому, що агресора неможливо умиротворити. Про це заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов з нагоди Дня пам'яті та примирення.

"Сьогодні та завтра світ відзначає Дні пам'яті та примирення. Ці дні - дні пам‘яті та вшанування всіх жертв Другої світової війни. Понад 60 країн були втягнені у цю страшну війну, бої точилися на трьох континентах, у ній взяли участь 80% населення Землі. Порахувати втрати від війни надзвичайно складно: за різними підрахунками, загинули близько 55 мільйонів осіб, з них 14 мільйонів - українці", - зазначив він у своєму зверненні.

Він наголосив, що війни ніколи не починаються зненацька: їх готують, їм сприяють. Секректар РНБО нагадав, що у 30-ті роки, прийшовши до влади, Гітлер знехтував Версальським договором та почав нарощувати воєнні потужності й оголосив призов до армії.

"Йому це дозволили", - зауважив Турчинов.

"Аншлюс Австрії відбувся 1938 року, - Європа й це проковтнула. І не лише проковтнула, проваджуючи політику умиротворення агресора, повіривши запевненням Гітлера, що це "остання територіальна претензія". Європейські політики на перемовинах в Мюнхені, не запросивши туди представника Чехословаччини, віддали агресору частину її території - Судети. Розриваючи Чехословаччину, "друзі" прикривалися бажанням зберегти мир... Але замість миру вся Європа захлинулася кров'ю", - йдеться в зверненні секретаря РНБО.

"Історія має нас вчити. Вчити тому, що агресора неможливо умиротворити. Створивши конфлікт в Придністров'ї, Чечні, він піде далі - до Абхазії, а звідти - до Грузії, потім - до України. І від цивілізованого світу залежить, чи чекати наступного кроку агресора, чи знешкодити його?" - наголосив Турчинов.

"Сьогодні, як і понад сімдесят років тому, незламні духом українці зі зброєю в руках захищають суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. У нас є лише один шлях - шлях об'єднання та перемоги, який ми з честю пройдемо до кінця!" - переконаний він.

Нагадаємо, у всьому світі 8 травня починають відзначати Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація