Військова техніка вишикувалась на Хрещатику в очікуванні параду

Військова техніка вишикувалась на Хрещатику в очікуванні параду

Військова техніка вишикувалась на Хрещатику в очікуванні параду

Сьогодні в Україні святкують День Незалежності.

Понад 200 одиниць техніки і майже 4 тисячі військовослужбовців, зокрема демобілізовані бійці АТО пройдуть урочистим парадом у центрі Києва. Військова техніка вишикувалась у центрі міста з 7-ї ранку. Ймовірно, будуть останні репетиції. Станом на 8 ранку у столиці ллє дощ. Дійство вже окрестили наймаштабнішим за всі роки незалежності, повідомляє ТСН.

Рух транспорту, а в окремих місцях і пішохідний перекрили передусім довкола тих місць, де триватимуть урочистості. Хрещатик перекриють о 8-й ранку до 10-ї вечора. Закриті для проїзду авто вулиці довкола Михайлівської і Софійської площ - Мала Житомирська, Трьохсвятительська та Михайлівська, та частина вулиці Володимирської; Вулиці Прорізна, Богдана Хмельницького та бульвар Тараса Шевченка. Немає руху на вулицях Інститутській та Городецького. З міркувань безпеки з 8-ї ранку на вхід та вихід будуть закриті метро Майдан Незалежності та Хрещатик з боку Інститутської, а також усі підземні переходи уздовж Хрещатика. Не проїхати уже в районі площі Слави - там до восьмої вечора триватиме святковий фестиваль. І частково паралізований до обіду буде й лівий берег на Русанівській та Дніпровській набережній - там відбудеться щорічний забіг у вишиванках.

Після параду- опівдні, Хрещатиком та Майданом пройде "Шестя нескорених", у якому візьмуть участь ветерани АТО, волонтери, лікарі, капелани та родичі загиблих героїв. 

Військова техніка, запевняють у Міноборони, це бойові машини, які не задіяні у війні на Донбасі. А саме - танки, бронетранспортери кількох модифікацій, артилерійські системи та ракетні комплекси, з армійського резерву, модернізовані на українських підприємствах. І вже після урочистого "Маршу Незалежності" їх передадуть до військових частин.

Вперше за часів незалежності військова техніка Хрещатиком пройшла у 1998 році. До цього чотири роки паради на День Незалежності відбувалися без неї.

Наймасштабнішою демонстрацією досягнень українського воєнпрому був парад на честь 10-річного ювілею вільної країни. 24 серпня 2001 року у центр Києва виїхали 173 машини. Саме тоді тисячі киян та туристів побачили танки "Оплот" та зенітно-ракетні комплекси "С-300".

Потім кілька років поспіль Хрещатиком на День Незалежності крокували тільки військові оркестри, натомість 2008 року техніка була не лише на вулицях, а й у повітрі, у небо над Києвом здійнялися 22 літаки та 9 гелікоптерів.

За рік провели ще масштабніший парад - власне, святкування 18 дня народження України було дотепер рекордним: 35 літаків та гвинтокрилів, новітні бронемашини "Дозор-Б", "Ладья" та "Козак" і три з половиною тисячі військовослужбовців.

Такі паради проводила Україна у мирні часи, навіть не здогадуючись, що станеться у 2014 році. Відтоді Україна живе, за юридичним визначенням, із антитерористичною операцією на окремих територіях Донецької та Луганської областей та окупованим Кримським півостровом, а насправді - з війною, яка палає з різною інтенсивністю понад два з половиною роки.

Вже після того, як Росія окупувала Крим та розпочала війну на Донбасі, рівно два роки тому на Хрещатик знову виїхала військова техніка: 145 БТРів, зенітно-ракетних комплексів та позашляховиків, більшість яких після параду їхали прямо до зони АТО, на передову.

Столиця готується до наймасштабнішого за часи Незалежності параду

Столиця готується до наймасштабнішого за часи Незалежності параду

Повʼязані теми:

Наступна публікація