У чотирьох областях України обирають сільських старост

У чотирьох областях України обирають сільських старост

Фото: УНІАН

Вибори відбуваються в 30 об'єднаних територіальних громадах.

В неділю, 24 січня, в Україні 30 об'єднаних територіальних громад обирають старост. Вибори проходять в Запорізькій, Рівненській, Хмельницькій та Черкаській областях.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку.

Наступними обиратимуть старост мешканці Одеської області. Там голосування відбудеться 14 лютого. Вибори старост також призначені на 21 лютого в Закарпатській, 28 лютого в Івано-Франківській, Львівській, 06 березня в Чернігівській, 13 березня в Тернопільській областях.

Нагадаємо, що вибори сільських старост вперше відбулися 17 січня в селищі міського типу Ірдинь Білозірської об'єднаної територіальної громади на Черкащині. Проголосувати на виборчі дільниці прийшли 46,7% виборців (319 із 683 зареєстрованих). Абсолютною більшість перемогу здобув Олександр Максимов, який набрав 78,6% голосів. За його найближчого конкурента проголосували більше 21% виборців.

Старост обиратимуть у тих селах, де раніше була сільська рада та виконавчий комітет, які перестали функціонувати внаслідок об'єднання з більшими населеними пунктами. Відповідно до закону, власних старост матимуть села з населенням понад 50 мешканців. Населені пункти, які визначені центром об'єднаної громади, власних старост не матимуть.

Кожна громада ухвалюватиме власне положення про старосту, де чітко прописуватиме особливості роботи старости та перелік повноважень. Головно, староста представлятиме інтереси своїх мешканців у громаді, входитиме до її виконавчого комітету, братиме участь у підготовці бюджету, допомагатиме мешканцям готувати документи для подачі в органи влади та матиме низку інших обов'язків.

Старост обиратимуть мешканці села на прямих виборах, коли переможцем стає кандидат, який набере просту більшість голосів. У майбутньому вибори старост проходитимуть одночасно з черговими місцевими виборами, коли обиратимуться ради і голови.

Проте цього року перші вибори старост проходять за іншою схемою. Спочатку створюється об'єднана громада, і ЦВК оголошує в ній перші вибори ради та голови. Після цього новообрана рада громади затверджує положення про старосту та оголошує його перші вибори. Тому процес перших виборів старост в Україні може розтягнутись на цілий рік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація