У Харкові патрульний застрелив велетенську вівчарку, яка напала на дитину

У Харкові патрульний застрелив велетенську вівчарку, яка напала на дитину

Зоозахисники кажуть, що можна було б обійтися без убивства.

В Харкові дві середньоазійські вівчарки алабаї втекли від господаря, окупували двір житлового будинку і дитячий майданчик, а потім один із псів накинувся на жінку із дитиною. Собаку застрелив поліцейський, але власник тварини впевнений, що його вихованці не могли заподіяти людям шкоди, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Жителі будинків, біля яких розігралися події, кажуть, що величезні пси спочатку просто вештались навколо, а потім почали кидатись на тварин, яких місцеві підгодовували. "Цей алабай біг, вони рудого кота тягнули. Вони його, видно, роздерли", - каже місцева мешканка Юлія Скороход. "Не собака, а просто коні якісь", - вражена розмірами алабаїв інша очевидець Лідія Шуранова.

У Харкові два алабаї втекли від господаря та напали на жінку з дитиною

У Харкові два алабаї втекли від господаря та напали на жінку з дитиною

Коли тварини окупували дитячий майданчик, занепокоєні люди подзвонили у поліцію. Патрульні спробували відтіснити собак за межі двору, але тварини стали агресивними. Один пес накинувся на жінку із дитиною. Поліцейський був змушений відкрити вогонь. Інший собака втік, його знайшли тільки наступного ранку. Знайшовся і власник, який пояснив, що тримав алабаїв у вольєрі в приватному будинку, який орендував у колишньої дружини. Припускає, що хтось випустив собак, аби йому помститися. "Вони бігають, вилизують усіх, вони раді всім дітям. Будь-яка людина, дитина може підійти, погладити. Як поліцейський стріляв – я не можу зрозуміти. Я не думаю, що вони могли на людину піти. Я їх соціалізую, вони в мене ходять, гуляють", - твердить Андрій Голєв.

На захист власника алабаїв стали і волонтери-зоозахисники, які впевнені, що поліцейський міг не вбивати собаку. "Загрози як такої не було. Собака підійшла понюхати. Навіть якщо була загроза, є таке поняття, як постріл вгору, є газовий балончик", - вважає зоозахисник Дмитро Маковецький. У поліції ж кажуть, що часу на роздуми у патрульного просто не було – він рятував життя дитини. "Він вчинив згідно із діючим законодавством", - переконує речник патрульної поліції Харкова Ярослава Борисова.

Кінологи ж кажуть, що алабаї – порода специфічна, агрессивна, і якщо собаці не давати належного виховання, вона може накоїти біди. "Вони охоронці. Без зарядженості на агресію, без можливості йти на конфлікт із людиною – не буде охоронної собаки. Це треба тримати у правильних межах, тобто ти користуєшся своєю агресією, але тільки тоді, коли ми тобі скажемо, коли це було відпрацьовано на тренуваннях", - пояснив кінолог Петро Полященко.

Як повідомлялося, 22 листопада в Дружківці Донецької області знайшли тіло молодика, якого насмерть загризли собаки. Тіло 24-річного хлопця лежало на території приватного підприємства, яке охороняється собаками без сторожа. Він був у повністю розірваному одязі і численними укусами і рваними ранами.

Кореспондент ТСН Мар'я Уманська

Повʼязані теми:

Наступна публікація