У Києві має з'явитися пам'ятник Джеймсу Мейсу – указ президента

У Києві має з'явитися пам'ятник Джеймсу Мейсу – указ президента

Фото: Науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва

Порошенко наказав готуватися до вшанування 85-ліття національної трагедії.

У день вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років президент України підписав указ, котрим регулюється підготовка до вшанування 85-х роковин трагедії, котрі припадають на наступні два роки. Текст документу наведений на офіційному сайті глави держави.

Указом передбачається створення оргкомітету на чолі з прем'єр-міністром і керівником Адміністрації президента, проведення жалобних акцій, міжнародного форуму, наукових конференцій, формування Національної книги пам'яті жертв Голодомору та продовження пошукової роботи зі встановлення осіб, які у 1932-1933 роках рятували людей від голоду. Окрім цього, Порошенко наказує забезпечити публікацію книг про цю історичну подію та інформування суспільства про злочини тоталітарного комуністичного режиму.

Окремими пунктами Кабміну доручено забезпечити розвиток Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" та вирішити разом із КМДА питання про спорудження в Києві пам'ятника визначному досліднику голодоморів в Україні Джеймсу Мейсу. Міністерство закордонних справ отримало вказівку продовжувати роботу щодо визнання світовою спільнотою подій 1932-1933 років в Україні геноцидом. Регіональним органам влади належить подбати про меморіальні акції на місцевому рівні та впорядкувати місця поховань жертв. А Державному комітету телебачення і радіомовлення України – "забезпечити показ тематичних фільмів, організацію теле- і радіопередач, широке висвітлення заходів у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні".

Раніше глава держави провів паралелі з сучасністю та пояснив, чому потрібно пам'ятати про історичну трагедію. За словами Порошенка, Голодомор надломив Україну, але вона відродилася і продовжує протистояти імперії зла. Окрім того, Порошенко запросив бізнес і громадськість допомогти зі створенням Музею Голодомору. "У 2007 році на цьому місці постав Меморіальний комплекс, який став місцем паломництва для багатьох українців. Але музейної частини, яка б відповідала кращим світовим зразкам музейно-меморіального мистецтва, досі не побудовано", - констатував він.

У столиці вручили премію Джеймса Мейса

У столиці вручили премію Джеймса Мейса

Повʼязані теми:

Наступна публікація