У Києві поховали журналіста Георгія Гонгадзе. Повне відео

У Києві поховали журналіста Георгія Гонгадзе. Повне відео

У Києві поховали журналіста Георгія Гонгадзе. Повне відео

Фото: ТСН.ua

На церемонії похорону присутні сотні людей, які прийшли попрощатися з Георгієм Гонгадзе.

У Києві на території церкви Миколи Набережного поховали журналіста Георгія Гонгадзе, через 15 років після його смерті. 

Окрім близьких та родичів, попрощатися з Гонгадзе прийшли політики, журналісти, міністр молоді та спорту Ігор Жданов та український співак Святослав Вакарчук.

Те, що Георгія Гонгадзе поховали, не означає, що справа буде закрита та припиниться розслідування.

Про це повідомила вдова журналіста Мирослава Гонгадзе у своєму зверненні перед церемонією поховання, яке озвучив близький друг родини Євген Глібовицький, пише УНІАН.

"Рідні Георгія Гонгадзе відчувають полегшення від того, що тіло Георгія буде поховане з гідністю, на яку заслуговує кожна людина. З похованням Гії не припиняється "справа Гонгадзе", замовники його вбивства повинні рано чи пізно бути засуджені за законом", - повідомив Глібовицький.

Також родичі опозиційного журналіста підкреслили, що "найкращою пам'яттю про Георгія" буде встановлення справедливості у суспільстві та утвердження свободи слова та демократії в Україні.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

За звинуваченням у вбивстві Гонгадзе у 2005 році Олексій Пукач був оголошений в міжнародний розшук. Силовики упіймали його тільки у 2009-му. У січні 2013-го Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного ув'язнення, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе. Але і сам Пукач, і родина Гонгадзе оскаржили вирок. За словами вдови журналіста Мирослави Гонгадзе, суд не назвав і не покарав головних винуватців смерті її чоловіка - замовників вбивства.

Одним із них, за словами ще одного постраждалого від рук Пукача журналіста - Олексія Подольського - може бути другий президент Леонід Кучма. На причетність Кучми до резонансного злочину вказував і сам Пукач, який після оголошення вироку заявив: "Хочете знати мотив і участь - запитайте у Кучми і Литвина".

Однак, кримінальну справу проти Кучми, підозрюваного у замовленні вбивства Гонгадзе, було закрито. За словами колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, за те, щоб про справу "забули" було отримано хабар в розмірі мільярда доларів. 

Залишається недоведеним факт причетності до вбивства Гонгадзе екс-спікера Верховної Ради Володимира Литвина. Він і Кучма, за словами Пукача, повинні були опинитися разом з ним у клітці для засуджених після вироку у справі про вбивство журналіста.

Повʼязані теми:

Наступна публікація