У Києві презентували документальний фільм про кремлівське лобі у Чехії

У Києві презентували документальний фільм про кремлівське лобі у Чехії

Ольга Мальчевська і Тетяна Пушнова / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Прем'єра на "1+1" відбудеться 9 січня.

16 грудня в прес-центрі УКМЦ відбувся показ документального фільму "Чеські друзі Кремля", автором якого виступила журналіст ТСН Ольга Мальчевська.

Ольга більше шести місяців працювала у Чехії в рамках стипендії імені Вацлава Гавела в Українській редакції Радіо Свобода. 

Розслідування викриває схеми впливу Кремля на чеського президента Мілоша Земана, котрий відкрито підтримує політику президента Росії Володимира Путіна щодо України. Всі охочі зможуть побачити документальний фільм "Чеські друзі Кремля" в ефірі телеканалу "1+1" 9 січня одразу після вечірнього випуску ТСН, а також 8 січня в ефірі англомовного телеканалу "Ukraine Today".

Після показу фільму пройшла дискусія на тему "Ноу-хау пропаганди Кремля та російське лобі в Європі" за участю українських та чеських експертів. Модератором дискусії виступила генеральний продюсер Ukraine Today Тетяна Пушнова.

В рамках дискусії експерти висловились щодо фактів, наведених у розслідуванні, а також спробували проаналізувати методи кремлівської пропаганди та лобі у Європі. Зокрема чеський журналіст та один із героїв фільму, Ондржей Соукуп, зазначив, що в Чехії має місце конфлікт уряду та президента, і у час, коли Земан називає конфлікт в Україні громадянською війною, чеський уряд продовжує надавати гуманітарну підтримку постраждалим від конфлікту на Сході України та приймати поранених.

Більше про схеми пропаганди Кремля розповів Євген Федченко, співзасновник StopFake.org Україна і директор Могилянської школи журналістики: "Масштаб впливу пропаганди прямо залежить від платоспроможності Кремля. Серед основних методів – створення партій "під ключ" або підтримка існуючих партій в різних країнах. Важливо, щоб уряди різних країн розуміли можливі методи впливу та контролювали їх. Якщо уряди цього не роблять – пропаганда дає свої результати". В той же час, він відзначив, що європейські уряди протягом останніх півтора року почали не лише визнавати факт існування пропаганди, а і визнавати це як загрозу.

Богдан Яременко, голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ", закликав відмовитись від применшення російської загрози. "Протягом останніх десяти років у своїх виступах Путін говорить про багатополярність світу та необхідність змінити світоустрій. В його розумінні повинно бути кілька центрів впливу та повна свобода дій в рамках підконтрольних територій. Але йому заважають інші центри впливу, такі як ЄС та США. Саме тому Кремль застосовує всі методи, не тільки пропаганду, щоб послабити вплив цих центрів, розірвати Євроатлантичну єдність та понизити здатність європейців проводити консолідовані дії у бідь-якій сфері".

Оксана Пеленська, співробітниця Української редакції Радіо Свобода у Празі, зазначила, що тільки зараз чехи почали відрізняти українців від росіян. "Я хочу повернутися до дуже важливої тези Вацлава Гавела, що найбільша і дуже важлива помилка Росії полягає у тому, що вона не знає, де починається і де закінчується. Це було сказано ще два десятиліття тому. Мова не лише про географію, а й про соціальну, економічну та ментальну політику – і тут потрібно чітко розмежувати Росію і Україну".

Автор фільму, Ольга Мальчевська, поділилась враженнями від роботи над фільмом, провела паралелі між Оксамитовою революцією та Революцією гідності, а також висловила глибоку вдячність чеським активістам, що підтримують Україну.  

Наступна публікація