У Лук'янівському СІЗО за загадкових обставин помер ув'язнений

У Лук'янівському СІЗО за загадкових обставин помер ув'язнений

У Лук'янівському СІЗО чергова смерть ув'язненого / Фото: УНІАН

Макару Колесникову було 26 років, в СІЗО він перебував ще з 30 травня 2014 року.

У Лук'янівському слідчому ізоляторі помер ув'язнений - 26-річний Макар Колесников.

Народний депутат Ігор Луценко на своїй сторінці у Facebook написав, що відвідав сьогодні Лук'янівське СІЗО

"Сьогодні відвідали Лук'янівське СІЗО, у котрому на цей Новий рік помер Макар Колесников, котрий разом з побратимами намагався протистояти наркопритонам. Дізналися від керівництва ізолятору, що, виявляється, уже відбувся розтин тіла у морзі на Оранжерейній, і що експерти встановили причину смерті – геморагічний панкреатит. Нагадаю, що раніше мова йшла про серцевий напад", - написав Луценко.

Депутат повідомив, що зі слів керівництва, хронологія подій була така: десь о п'ятій ранку надійшов сигнал, що Макару стало зле. Штатний лікар о 5:07 викликав швидку, бо розумів, що сам не впорається. О 5:32 прибула машина, але, вочевидь, врятувати хлопця не змогла.

"У Шевченківському райвідділі поліції було порушено кримінальне провадження за статтею про умисне вбивство – рутинна процедура у таких випадках. На місці попрацювала слідчо-оперативна група. Хвилює те, що близьким підозрюваного обіцяли, що розтин будуть робити з початку тижня, але його провели раніше", - зазначив нардеп.

Луценко також розповів, що вони оглянули камеру, де перебував Колесников, а також інші камери, де перебувають інші підозрювані по його справі. Колесников сидів з 30 травня 2014 року.

"Камери різного ступеню жахливості. В одних навіть хвилину важко знаходитися через ядучий запах грибка, у інших – відносно пристойно, хоча повітря усюди затхле і температура переважно невисока. Утім, грибок є усюди, він небезпечний не тільки для підозрюваних, але і для персоналу. Загалом, через численні водяні, вентиляційні труби та металеві конструкції Лук'янівка нагадує величезний цех із заподіяння страждань – де страждають люди, котрих суд іще не визнав злочинцями. По холодних коридорах, по дворам між корпусами бігають коти", - розповів депутат.

"За минулий рік, як повідомили нам очільники, 23 в'язня Лу'янівки померли, з них 10 встигли вивезти в лікарню, інші померли прямо в СІЗО. Всього в ізоляторі перебувають 2100-2200 в'язнів", - додав він.

 

Сьогодні відвідали Лук'янівське СІЗО, у котрому на цей Новий рік помер Макар Колесніков, котрий разом з побратимами нама...

Опубликовано Igor Lutsenko 4 января 2016 г.

Тим часом прокуратура Києва повідомила, що ініціювала перевірку Лук'янівського слідчого ізолятора у зв'язку зі смертю ув'язненого.

"Прокуратурою міста Києва ініційовано питання щодо проведення службової перевірки з питань повноти надання адміністрацією Київського СІЗО медичної допомоги ув'язненому Макару Колесникову, який помер 1 січня у приміщенні слідчого ізолятору", - зазначено в повідомленні.

Також в ньому вказується, що за попереднім висновком експертів Київського міського бюро судово-медичної експертизи, смерть Колесникова настала від геморагічного панкреатиту.

Як відомо, у серпні 2015 року в офісі уповноваженого парламенту з прав людини наголошували, що більшість із 32-х українських СІЗО перебувають у вкрай поганому стані.

У листопаді Верховна Рада прийняла законопроект авторства Надії Савченко, згідно з яким 1 день, проведений в СІЗО, в разі винесення обвинувального вироку буде враховуватися як 2 дня ув'язнення. Депутати наголошували, що законопроект спрямований на гуманізацію законодавства.

Нагадаємо, міністр юстиції Павло Петренко анонсував перенесення Київського (Лук'янівського) слідчого ізолятора за межі столиці – в місто Ірпінь, до 2018 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація