У Львові на річницю створення ЗУНР встановили блокпост Січових стрільців

Військові реконструктори відтворили події 1918 року.

Блокпост Українських січових стрільців та велелюдна студентська хода: у Львові відзначили 98-у річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Більше тисячі студентів університету Франка пройшли до Янівського кладовища. Там до Меморіалу Січових стрільців поклали квіти та відслужили панахиду. 1-го листопада 1918-го року в королівстві Галичини Австро-Угорської імперії сталася революція – "Листопадовий чин". Щоби не стати частиною Польщі, Січові стрільці створили Українську національну раду та оголосили про народження нової держави – ЗУНР.

"Захоплення міста відбулося вночі без крові, без пострілів, але українці розуміли, що це не надовго, що поляки візьмуться за зброю і будуть чинити спротив створенню українцями своєї держави, відповідно, військові підрозділи мали на озброєнні всі засоби, щоб у випадку нападу на них вони могли відбити наступ ворогів", - розповів Любомир Горбач, керівник ГО "Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять".

Військові реконструктори відтворили події того часу і збудували символічний блокпост. Там же розмістили копію панцерника та вантажівки часів Першої світової війни.

У Львові відзначили 98-му річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки

У Львові відзначили 98-му річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація