У Маріуполі міськрада не захотіла називати вулицю на честь Героїв АТО

У Маріуполі міськрада не захотіла називати вулицю на честь Героїв АТО

Фото: УНІАН

Присутні в залі військові покинули сесію.

На сесії Маріупольської міськради виникла суперечка щодо питання виконання закону про декомунізацію, зокрема, проблеми виникли із перейменуванням вулиці Жукова на Героїв АТО.

Про це повідомляє видання "Новости Донбасса".



Так, під час п'ятої сесії представники партії "Сила людей" запропонували поставити додаткове питання, спершу не включене в порядок денний: перейменувати вулицю Маршала Жукова на вулицю Героїв АТО. Раніше вулицю не планували перейменовувати.

Міський голова Вадим Бойченко під час обговорення наполіг на тому, що для повного дотримання всіх процедур необхідно провести громадські слухання й опитування жителів. 

Водночас голова комітету самоорганізації населення заявила, що особисто вона – за перейменування вулиці Маршала Жукова, додавши, що проводила опитування серед жителів.

Із закликами розглянути питання про перейменування вулиці звернулися волонтери Галина Одноріг та Марія Подибайло, фракція партії "Сила людей", голова місцевого осередку партії "Батьківщина" Олександр Ярошенко.

Обговорення тривало в напруженій атмосфері. На сесію також прийшли представники Збройних сил України.

Командир загиблого маріупольського бійця Андрія Назаренка заявив, що йому соромно, що представники народу – депутати – не хочуть обговорювати це питання. Після цих слів військові покинули залу засідань.

Побратими Назаренка мали отримати від депутатів міськради його посмертну нагороду. Але вони відмовилися через позицію обранців щодо питань перейменування вулиць у місті.

Депутат від "Сили людей" Максим Бородін заявив, що міськрада, не бажаючи обговорювати порушене питання, порушує регламент роботи. 

Більшість все ж таки проголосувала проти внесення питання у порядок денний, а секретар міськради заявив, що пізніше проведуть громадські слухання щодо перейменування вулиці Маршала Жукова.

Питання про присвоєння імені Героїв АТО одному з об'єктів топоніміки Маріуполя вже порушувалося раніше. Восени 2015 року пропонували перейменувати проспект Ілліча на проспект Героїв АТО. Але тоді лише 2% жителів були "за".

Інші проголосували за присвоєння проспекту імені колишнього гендиректора Меткомбінату імені Ілліча Володимира Бойка. Однак на прохання родини покійного, проспект його іменем так і не назвали.

Серед можливих варіантів назви проспекту є також "Нікопольський".

Раніше, Херсонська міськрада відмовилась назвати вулиці іменами загиблих учасників АТО. Місцеві активісти обурилися і вийшли на акцію протесту. Вони ще два роки тому пропонували перейменувати дві магістралі - Дзержинського та Кірова - одну на Руслана Строчеуса, загиблого під Іловайськом командира батальйону "Херсон". Іншу - на честь наймолодшого героя області - Олександра Райхерта, студента гідрометеорологічного технікуму. 18-річний юнак пішов в АТО добровольцем, на вулиці Дзержинського стоїть технікум, де він вчився.

Повʼязані теми:

Наступна публікація